hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadkereskedelmi megállapodás az EU és Japán között?

  • MTI

Döntő fontosságúnak ígérkező konzultációt indítottak Tokióban az Európai Unió és Japán magas rangú képviselői, hogy véglegesítsék a két fél közötti szabadkereskedelmi megállapodást.

Az Európai Bizottság két tagja, Cecilia Malmström kereskedelmi és Phil Hogan mezőgazdasági biztos két napon át egyeztet Kisida Fumio japán külügyminiszterrel annak reményében, hogy áttörést érnek el a vitás kérdésekben a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport jövő heti németországi csúcstalálkozója előtt.

Japán és az EU 2013 márciusában indította el a tárgyalásokat egy szabadkereskedelmi megállapodásról, és a maratoni tárgyalások keretében már 18 fordulót bonyolítottak le.

Japán sajtójelentések szerint a megegyezés legfőbb akadálya az, hogy Japán nem akar lemondani az EU-ból importált sajtokra kivetett, 30 és 40 százalék közötti vámokról. 

Az Európai Unió 28 tagállamában és Japánban közel 640 millió ember él, együttesen a világ hazai össztermékének 28,4 százalékát állítják elő, a világkereskedelmi forgalomban való részesedésük pedig 36,8 százalékra rúg. 

Japán azt akarja elérni egyebek között, hogy az EU csökkentse a járművekre, elektromos berendezésekre és más ipari cikkekre kivetett vámokat. A gépjárművek esetében azonban Brüsszel 10 éves türelmi időt akar kiverekedni, de ez Tokió számára elfogadhatatlan. 

Európa azt várja el Japántól, hogy nyissa meg közbeszerzési piacát az európai vállalatok előtt, tegye szabadabbá az utat a mezőgazdasági termékek előtt, ideértve a tejtermékeket is, és csökkentse a nem tarifális kereskedelmi akadályokat.

Elemzők szerint a megállapodás megkötéséhez szükséges politikai akarat mindkét félben megvan. 

"Miután az Egyesült Államok januárban kilépett a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetet megteremtő nemzetközi megállapodásból, a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), Donald Trump amerikai elnök és kormányzata pedig sorozatosan támadja a szabadkereskedelmet, az Európai Unió és Japán erősen motivált abban, hogy egyezségre jusson a G20-csoport július 7-8-i ülése előtt" - mutatott rá Martin Schulz, a tokiói Fujitsu kutatóintézet közgazdásza.

Schulz szerint az EU szempontjából nézve a Japánnal kötött szabadkereskedelmi egyezmény a jövőben kitűnő alapot biztosítana az Ázsiával való kereskedésben. Egyben azt az üzenetet továbbítaná a szabadkereskedelem védelmezőjének szerepébe bújt Kínának, hogy az egyoldalú kezdeményezések és akciók nem elegendőek.

Japán pedig azt reméli, hogy erősíteni tudja befolyását az Egyesült Államokkal való kétoldalú kereskedelmi tárgyalások elindítása előtt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egészségpénztár és kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs