hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rekordra számít az agrárexportban a szaktárca

  • adozona.hu

Jelentősen növekedett tavaly a magyar mezőgazdasági termékek külföldi eladása. A kivitel első tizenegy havi adatai azt vetítik előre, hogy 2017-ben újabb rekordot ért el az agrárexport – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy nagykőrösi gazdafórumon. Czerván György hozzátette, kivitelünk tavaly már a január-novemberi időszakban meghaladta a nyolcmilliárd eurós értéket, olvasható a kormányportálon.

A magyar mezőgazdaság külpiaci értékesítése az elmúlt hét évben jelentősen növekedett. Amíg 2010 első tizenegy hónapjában csupán 5,2 milliárd euró volt az agrárexportunk, addig ez az érték 2017-re 8,2 milliárdra növekedett, ez pedig 56 százalékos bővülést jelent. A statisztikai hivatal még csak a január-novemberi adatokat adta ki, ám ezek alapján kijelenthető, hogy 2017 egészében megközelíti a 9 milliárd eurót a magyar agrárexport, és ezzel rekordot dönt.

Tavaly az export az importnál nagyobb mértékben növekedett, ennek köszönhetően emelkedett a külkereskedelmi többlet is. Az első tizenegy havi adatok tükrében az aktívum 3,0 milliárd euró volt, ami 56 százalékos növekedést jelent a 2010-es szinthez képest.

Az agrárexport növekedéséhez leginkább a gabonafélék (főként a kukorica és a búza), a növényi olajok (napraforgó és repce), a tejtermékek (folyadéktej és a sajt), az olajos növények (repce és a szója), a feldolgozott takarmányok, valamint az italok és szeszek (ásványvíz, bor és a bioetanol) járultak hozzá. Más termékkörök esetén is bővült a kivitel, ilyen volt például a különböző ehető készítmények (levesek, mártások, fagylaltok, étrend kiegészítők) kivitelének emelkedése. Nőtt a friss gyümölcsök kivitele is, ezen belül az alma, a meggy és a dinnye külpiaci értékesítésének növekedése volt meghatározó. Exportcsökkenés csak a húsoknál volt tapasztalható. A visszaesés mögött elsősorban a baromfiszektor madárinfluenza miatti alacsonyabb kibocsátása és a járvánnyal kapcsolatos kereskedelmi korlátozások álltak. A sertéshúsexport ezzel szemben növekedett. Az agrárexport legnagyobb célpiacaiban nem történt érdemi változás, továbbra is Németország, Románia, Olaszország, Ausztria és Szlovákia fogadták be a magyar agrárkivitel több mint felét.

Az agrárimport palettáján elsősorban a húsok, az élő állatok, a húskészítmények, a tejtermékek, malomipari és cukrászati termékek vannak, amelyek főként az európai piacról érkeztek az országba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs