hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orvos vesztegetési ügyében hozott határozatot a Kúria

  • adozona.hu

Vesztegetés elfogadásának bűntette ügyében hozott határozatot a Kúria, mely a kuria-birosag.hu oldalon olvasható.

Fővárosi Törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki vesztegetés elfogadásának bűntettében, ezért őt 2 év szabadságvesztésre, 2 400 000 forint pénzbüntetésre 4 évre az egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság a Fővárosi Törvényszék ítéletét megváltoztatta és a vádlottat az ellene vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vád alól – bűncselekmény hiányában – felmentette.

A másodfokú ítélet ellen a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a vádlott büntetőjogi felelősségének megállapítása, és vele szemben szabadságvesztésbüntetés, pénzbüntetés és foglalkozástól eltiltás büntetés, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

A Legfőbb Ügyészség a fellebbezést változatlan tartalommal fenntartotta.

A Kúria a 2023. március 28. napján megtartott nyilvános ülésen a Másodfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és a vádlottat bűnösnek mondta ki vesztegetés elfogadásának bűntettében, ezért őt 2 év szabadságvesztésre, 600 000 forint pénzbüntetésre 2 évre az orvos foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a Kúria 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A Kúria megállapította, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított és másodfokú bíróság által csekély mértékben megváltoztatott tényállás megalapozott. Az ítélőtábla helytállóan egészítette ki a tényállást azzal, hogy pénz zárt borítékban volt. Ugyancsak indokolt volt mellőzni a tényállásból „Ez utóbbi kijelentéseivel a vádlott az orvos-beteg viszonylatában egyértelműen pénzre utaló borítékban lévő pénz átadására irányuló ígéretet a valótlan tartalmú betegéletút létrehozása és ennek alapján az igazolás kiadása érdekében elfogadta.” megállapítást, azonban helytelenül jelölte meg ennek okát a megalapozatlanság kiküszöbölésében a másodfokú bíróság. A Kúria megállapította, hogy ez a következtetés nem a tényállás részét képezi, hanem a bizonyítékok értékelése, és az ítélet jogi indokolása körébe tartozik.

A harmadfokú bíróság az ítéleti tényállás alapján megállapította, hogy a vádlott magatartásával megvalósította a vesztegetés elfogadása bűntettét. E bűncselekménynek több elkövetési magatartása van, ezek közé tartozik nemcsak a jogtalan előny, hanem a jogtalan előny ígéretének az elfogadása is. A Kúria az ítélet indokolása során kifejtette, hogy – a másodfokú bíróság érvelésével ellentétben – az ítéleti tényállás alapján megállapítható, hogy a valótlan tartalmú orvosi igazolás kiállítása érdekében zárt borítékban felajánlott pénzt nem utasította vissza a vádlott. A vádlott azon kijelentése, hogy „ezt hagyjuk, ezt majd ott”, éppen az előny elfogadását fejezi ki. Ténykérdés, hogy a jogtalan előnyt a vádlott nem vette át, azonban a bűncselekmény megállapításának ez nem feltétele.

A Kúria nem osztotta azt a megállapítást, hogy a vádlott cselekménye a bűncselekmény előkészületének minősül, amely magatartást a törvény nem rendel büntetni. A jogtalan előny ígéretének elfogadásával elkövetett vesztegetés bűntette esetében a jogalkotó a bűncselekmény elkövetési magatartását egy előkészületi magatartásban határozta meg, ebből következően e bűncselekménynek nincs (további) előkészülete.

A Kúria a büntetéskiszabási tényezőkre és a vádlott – részben megváltozott – személyi körülményeire tekintettel állapította meg a kiszabott büntetést. (Tájékoztató az B.III. 602/2022. számú határozatáról vesztegetés elfogadásának bűntette ügyében.)
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31