hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önellenőrzés: amikor mód van rá, és mikor nincs

  • Kneitner Lea okleveles és igazságügyi adószakértő
6

Az adózók meghatározott esetekben és feltételekkel önellenőrizhetik bevallásukat, más esetekben ez korlátokba ütközik, illetve kifejezetten tilos.

Az önellenőrzés adózói jog, sajátos lehetőség, amelyre az adózó önadózás esetén jogosult, de nem kötelezett, mivel a törvény szerint az önadózás útján megállapított vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot (az illeték kivételével, ide nem értve a pénzügyi tranzakciós illetéket, valamint a bírósági eljárási illeték utólagos elszámolásának engedélyével rendelkező adózó bevallását) és a költségvetési támogatást az adózó helyesbítheti.

Az önellenőrzés az adóalap, a feltárt adó, költségvetési támogatás és az önellenőrzési pótlék megállapítása, a helyesbített adóalap, a helyesbített adó, költségvetési támogatás, valamint a pótlék bevallása és egyidejű megfizetése, illetőleg az adó, költségvetési támogatás igénylése.

Az önellenőrzés nem más, mint a bevallott adó helyesbítése.

Ha az adózó az adóhatóság ellenőrzésének megkezdése előtt feltárja, hogy az adóalapját, az adót, a költségvetési támogatást nem a jogszabálynak megfelelően állapította meg, vagy a bevallás számítási hiba vagy más elírás miatt hibás, bevallását önellenőrzéssel módosíthatja.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen feltételei vannak az önellenőrzésnek, mikor és mennyit kell fizetni érte!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
adózóna.hu

Kedves Olvasóink!
Valóban van mód a bevallási határidő előtti önellenőrzésre. A tévedésért elnézésüket kérjük.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

adózóna.hu

Szakértőnk válasza Stüszinek:

Kedves Stüszi!

A vizsgálat alá vont adót, költségvetési támogatást és időszakot érintő helyesbítés abban az esetben minősül az ellenőrzés megkezdését megelőzően elvégzett önellenőrzésnek, ha az adózó az önellenőrzésről szóló bevallást legkésőbb a megbízólevél kézbesítésének - kézbesítés hiányában átadásának - napját megelőző napon az adóhatósághoz benyújtotta (postára adta) szerepel a törvényben, azonban a gyakorlat az, hogy engedik befejezni az adóellenőrzés megkezdése előtt indult önellenőrzést.

Üdvözlettel: Kneitner Lea

Stüszi

Lehet, hogy én emlékszem rosszul (nem néztem utána), de mintha pár éve módosították volna az "Art"-t, és e szerint az ellenőrzés megkezdése után a folyamatban lévő önellenőrzést sem lehet befejezni. Akkor eléggé pipa is voltam, az adózó feltárja hogy valamit hibázott, nyilvántartásba veszi, ekkor jön a NAV, és ennek alapján jól megbírságolja. Ez nem korrekt joggyakorlat!

pp528

Én csak a határidőre vonatkozóan jeleztem a változást. Bevallási határidő előtti önellenőrzésnél nincsenek jogkövetkezmények, így sem adóbírság, sem mulasztási bírság, sem önellenőrzési pótlék, ezért nincs mi alól mentesülni.

Ambi76

Ez sem stimmel:
"Az adóbírság, mulasztási bírság és az önellenőrzési pótlék megfizetésével mentesül a késedelmi pótlék fizetése alól."

pp528

Tudomásom szerint már lehet önellenőrizmi a bevallási határidő előtt is. Erre utal az Art.51.§ (1a) bekezdése is.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Biztosítás, hitelközvetítés bevétele

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31