hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Novák Katalin: újabb kérdések és válaszok a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban

  • adozona.hu

Január elsejével indul az otthonfelújítási támogatási program, amellyel kapcsolatban folyamatosan merülnek fel újabb kérdések. Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter ezeket válaszolta meg szombati videójában a Facebook-on.

Novák Katalin – a korábban megválaszolt kérdések után – újabb csokor érdeklődőnek adott választ az otthonfelújítási programmal kapcsolatban.

Amennyiben valaki gyeden van, akkor jogosult-e az otthonfelújítási támogatás igénybevételére, tehát tb-jogviszonynak számít-e a gyed?

Igen, abban az esetben, ha fennáll a korábbi jogviszony, tehát ha valaki dolgozott, majd otthon van a kisgyermekkel – akár az édesanya, akár az édesapa – akkor jogosult a gyedre. Ha ezalatt a gyedes időszak alatt fennáll a korábbi jogviszonya – nem jár munkába, de a jogviszony él – akkor jogosult az otthonfelújítási támogatás igénybevételére. Ugyanez igaz a gyesre és gyetre is.

Különleges helyzetben vannak azonban azok, akik hallgatói gyedet vagy diplomás gyedet vesznek igénybe – ez azoknak jár, akik az egyetemi évek alatt, vagy a végzést követően szültek egy gyermeket –, náluk nem kell korábbi munkaviszony folytonosság ahhoz, hogy igénybe tudják venni a támogatást.

Felhívta a figyelmet arra is Novák Katalin, hogy azok akik gyermekek otthongondozási díjában részesülnek, a beteg, valódi napi szintű gondoskodást igénylő gyermekük után, ők jogosultak az otthonfelújítási támogatásra akkor is, ha ezen kívül nincsen más munkaviszonyuk.

A magzatnak a számla benyújtásának pillanatában vagy a támogatási lehetőség indulásakor, tehát 2021 januárjában kell-e legalább 12 hetesnek lennie?

A jogosultságot mindig a kérelem benyújtásakor állapítják meg, tehát akkor kell, hogy a családnak egy legalább 12 hetes magzata vagy már megszületett gyermeke legyen, ezt kell igazolni a kérelem benyújtásakor.

Benyújthatóak-e ugyanazon számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is?

Igen. Nem zárja ki semmi, hogy ugyanazokat a számlákat min a két esetbe benyújtsák, hiszen a lakástakarékpénztári megtakarítások azok az igénylőknek a saját pénzét tartalmazzák nagyrészt, így tehát, hogy ők a félretett pénzüket mire szeretnék költeni – praktikusan pl. lakásfelújításra – egy logikus dolog. Tehát ha ott elszámolják azokat a számlákat, amelyek csak egy kisebb hányada az állami támogatás, nagy része saját megtakarítás, akkor ugyanezen számlákat elszámolhatják az otthonfelújítási támogatásnál is.

Figyelmeztet azonban a miniszter, hogy ha valaki falusi csok-ot igényel, és a falusi csok-nál számolja el a számlákat – ahol 100 százalékos állami támogatást kap a felújítási költségekre –, akkor ezeket a számlákat párhuzamosan már nem tudja elszámolni az otthonfelújítási támogatásra is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs