hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás: gyorsított kárkifizetés, rugalmas szerződésmódosítás, szélesebb alapszolgáltatási kör

  • adozona.hu

Lakáshitel felvétel esetén bevett piaci gyakorlat, hogy kötelező lakásbiztosítást kötni a jelzáloghitel mellé, hiszen a bank nem vállalhatja át az ügyféltől a kockázatot, hogy ha bármi kár történik az ingatlanban, az csökkentse az ingatlan értékét és veszélyeztesse a fennmaradó törlesztőrészlet kifizetését. Az MNB 2017-ben vezette be a lakáshitelnél a fogyasztóbarát minősítési rendszert, amelyet a rendszer sikeressége után kiterjesztett a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításra (MFO) is, olvasható a HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. elemzésében.

A szabályozás célja, hogy elősegítse a lakásbiztosítások átláthatóságát, lerövidítse a kárrendezés időtartamát, rugalmasabb szerződés és/vagy díjmódosítást tegyen lehetővé, kiszélesítse az alapbiztosítási szolgáltatások körét, valamint papírmentes kommunikációt biztosítson az ügyfél és a biztosító között. A fogyasztóbarát lakásbiztosítás kiválóan kombinálható a bankokban elérhető fogyasztóbarát lakáshitellel, hiszen az ügyfél az ingatlan megvásárlásához szükséges hitelt a bankban veszi fel, így egy helyen, gyorsan, kényelmesen és ügyfélbarát feltételek mellett juthat hozzá a jelzáloghitelhez és a megvásárolt ingatlan hosszú távú védelme érdekében hozzá társított lakásbiztosításhoz.

„A lakásbiztosítási piacon a tapasztalatok azt mutatják, hogy a biztosítótársaságok között a versenyhelyzet lanyha, ami abból adódik, hogy a fogyasztók a lakáshitelhez kötelezően megkötendő lakásbiztosítást sok esetben akár több mint tíz éven keresztül ugyanazon biztosító felé fizetik. Ez magában hordozza azt a kockázatot, hogy a 10-15 évvel ezelőtt még teljesen más piaci viszonyok alapján megkötött lakásbiztosítás paraméterei alapján fizetik meg az ügyfelek a díjakat, és sok esetben komoly káreseménykor szembesülnek vele, hogy a keletkezett kárra nem, vagy csak részben térít a biztosító alulbiztosítottság miatt. „mondta el Kőrösi Zoltán a HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. ügyvezető igazgatója.

Mit érdemes tudni az MFO-ról?

Az alapcsomagja elemi károkra, és egyéb, a háztartásokat egzisztenciájukban veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. A termék kapcsán az MNB többek között azt is kötelezően meghatározta, hogy a biztosítók családbarát, zöld és digitális szempontokat is vegyenek figyelembe termékeik kialakításakor. Olyan gyakoribb káresemények is biztosíthatók majd, amelyek egységes megnevezések alapján lettek meghatározva a felügyelet által. A kötelezően előírt fedezeteken túl, természetesen a biztosítók további káresemények biztosítására is vállalkozhatnak, ezzel erősítve a versenyt az ügyfelekért.

További előírás, hogy a biztosítóval a kárbejelentés és a kárrendezési kommunikáció egész folyamata akár teljesen digitálisan is elvégezhető legyen. Sőt, amennyiben a kár komoly kockázatot jelent az ügyfél egzisztenciális helyzetére vonatkozóan, akkor a biztosítónak rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást kell alkalmaznia. Ilyen esetekben a kárrendezés időtartalma 5 munkanap (100 000 forintot nem meghaladó károk esetén), e fölött pedig maximum 10 munkanap lehet. Újdonság az is, hogy a lakásbiztosítás a megkötése utáni 3. negyedévtől, 3 havonta felmondható, és az ügyfél köthet új szerződést, igényeinek kiszolgálása érdekében.

Hogyan kell elképzelni a gyakorlatban?

Az alábbi példa alapján egy olyan káresetet említünk, ami az MFO-k kapcsán kötelezően kifizetendő a biztosító által, nem egy eldöntendő káreset. Nos a példa: nyáron 38 fokos meleget jósolnak a meteorológusok, ezért példánkban szereplő ügyfelünk nyitva hagyja bukóra az ablakot, hogy este ne a felmelegedett lakásba kelljen hazaérnie. A kánikulai melegben azonban, hirtelen leszakad az ég, és pár perc alatt egy átlagos zápor csapadékának a többszöröse ömlik az égből, amit viharos szél is kísér. A nyitva hagyott ablaknál beázik az ingatlan. Bár az ömlő eső csak 15 percig tartott, a széllel kísért esőzés komoly beázást eredményezett.

Az ilyen, vagy ehhez hasonló esetekben az MFO szerződések kapcsán az ügyfelek biztonságban érezhetik magukat, hiszen a beázás kapcsán keletkezett kárt a biztosítónak ki kell fizetnie.

Összegzésül, egy lakásbiztosítás esetén a megkötött termék és maga a biztosító is a káresemény bekövetkezésekor vizsgázik. Egy komolyabb kár esetén jelentős különbségek lehetnek a kárkifizetési összegek között attól függően, hogy melyik biztosítónál és milyen feltételek mellett kötöttük meg. A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás térnyerése 2021-től indulhat, hiszen a biztosítók folyamatosan adják be pályázati anyagaikat (jelenleg három biztosító már kapott engedélyt a termék értékesítésére), melyeket az MNB a pályázati előírások alapján értékel. Bármely terméket is választjuk, kulcsfontosságú, hogy a lakásbiztosításra ne egy havi plusz kiadásként gondoljunk, hanem egy olyan segítségre, ami védi mindazt, amiért sokszor egy egész életen át dolgozunk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs