hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Manipulatív ügyleteket kötött egy magánszemély – megbírságolta a jegybank

  • adozona.hu

Az MNB 45 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre a – többségében Prémium tőzsdei kategóriába tartozó részvényekkel kapcsolatos – tiltott piaci manipulációt megvalósító kereskedési magatartása miatt, s megtiltotta számára a vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését. A magánszemély kereskedése nyomán félrevezető kép alakulhatott ki a befektetőkben a vizsgált értékpapírok forgalmáról, keresletéről, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott, melyben azt vizsgálta, hogy egy magánszemély egyes tőzsdei ügyletei kapcsán sérültek-e a piaci visszaélések tilalmára vonatkozó európai uniós (MAR) rendelkezések.

A beszerzett bizonyítékok alapján az MNB megállapította, hogy a magánszemély a vizsgált időszakban – állítása szerint – adóoptimalizálás céljából több alkalommal saját magával kötött jelentős értékű ügyleteket, azaz adott önkötést eredményező tőzsdei megbízásokat az érintett részvényekre vonatkozóan.

A kereskedés során egy-egy napon az érintett részvények vonatkozásában a vizsgált napi összes tőzsdei tranzakciókban szereplő részvénymennyiség túlnyomó többségét (esetenként több mint 30–40 százalékát) a szankcionált magánszemély tranzakcióiban szereplő részvények mennyisége tette ki. Bizonyos napokon a tranzakciókban szereplő részvények volumene azonos volt a napi összes kötésben szereplő részvénymennyiséggel. A jogsértő ügyletek értéke összesen milliárdos nagyságrendű volt.

A magánszemély ezen – azonos mennyiségre és nagyon hasonló árra vonatkozó – vételi és eladási ajánlatokat annyira rövid időn belül rögzítette a tőzsde kereskedési rendszerében, hogy valós ügyletkötési szándéka kizárható. E tevékenység így alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a befektetők számára az adott pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, likviditásáról.

Mint ismert, piaci manipulációt valósíthat meg valaki akkor is, ha az adott ügyletek kötésére a saját, szubjektív szempontjából akár racionálisnak tekinthető gazdasági cél – így jelen esetben adókedvezmény vagy adómentesség megszerzése – vezeti. A piaci manipuláció ugyanakkor generálisan tilos, és a szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valaki – a saját, szubjektív szempontjait a tőkepiac többi szereplőjének a megbízható kereskedési adatokhoz fűződő érdeke elé helyezve – olyan tőzsdei ügyletet kössön, ami a tőkepiac többi szereplőjét viszont félrevezetheti a kereskedés valós volumenét vagy az árfolyamot illetően. Az önkötés helyett alternatív megoldásként egyébiránt a tőzsdén kívüli ügyletkötés mellett a – tőzsdei forgalomról készülő statisztikákban figyelmen kívül maradó – „fix áras” ügyletkötés lehetősége is adott.

A jegybank mindezek miatt megtiltotta az érintett magánszemélynek a piaci manipulációra vonatkozó rendelkezések ismételt megsértését, 45 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá, és tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tesz az ügyészségen. A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy az adott értékpapírok többsége Prémium tőzsdei kategóriába tartozik, valamint a BUX és/vagy BUMIX indexkosarakban szerepel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs