hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarország visszafizette az Európai Bizottságnak a hitelt

  • adozona.hu

2016. április 6-án az Európai Bizottság pénzügyileg is jóváírta az utolsó, másfél milliárd eurós részlet visszafizetését, így teljes egészében törlesztettük azt a hitelcsomagot, amelyet az akkori kormány 2008-ban és 2009-ben az IMF-től, illetve az Európai Bizottságtól felvett – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető aláhúzta: a lépéssel formálisan is teljessé vált a kormány törekvése, hogy a finanszírozás oldaláról is megteremtse gazdaságpolitikájának függetlenségét.

Varga Mihály emlékeztetett, a 2008-as pénzügyi válság Magyarországon is felszíne hozta a strukturális problémákat, amelyeket súlyosbított a baloldali kormányok adóemelésre, megszorításokra és a családok terheinek növelésére épülő hibás gazdaságpolitikája. 2008 végére Magyarország csőd közeli állapotba került, nem tudta megújítani adósságait, a szocialista kormánynak ezért kellett kölcsönért folyamodnia az IMF-hez, az unióhoz és a Világbankhoz – mondta a miniszter.

A hitelfelvétel és a gazdasági visszaesés következményeként a magyar állam 2008-2010-ben még a hozzánk hasonló fejlettségű országokhoz képest is jelentősen eladósodott. Az adósságráta a 2002-es 55,1 százalékról a 2010-es kormányváltás idejére 83,7 százalékra emelkedett, az államháztartási hiány pedig megközelítette a bruttó hazai termék 7 százalékát. Az államadósság szerkezete is nagyon kedvezőtlenül alakult: a külföldiek finanszírozták a magyar államadósság közel 70 százalékát, és a devizaadósság aránya is elérte az 50 százalékot, ami komoly kockázati tényezőt jelentett – húzta alá Varga Mihály.

A hitelcsomagból a Nemzetközi Valutaalapra eső 8,8 milliárd eurót 2013 nyarára, az eredeti futamidő előtt visszafizette Magyarország. Az Európai Bizottságtól lehívott 5,5 milliárd eurónyi hitel utolsó, másfél milliárd eurós részletének átutalásával a teljes hitelcsomagot visszafizettük.

A nemzetgazdaság miniszter elmondta: Magyarország a nemzetközi hitelek helyett még inkább a piaci alapú finanszírozásra tért át az IMF–EB hitel törlesztésével, az államadósság 89 százaléka mára állampapír formájában testesül meg. Mindeközben elértük azt is, hogy mind az adósság devizaaránya, mind pedig a külföldi befektetők aránya jelentősen csökkent – tette hozzá. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs