hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ma van a Fiatalok Világnapja: ezt kapják Magyarországon

  • MTI/Adózóna

Folyamatosan bővül azon támogatások, lehetőségek köre, amelyek a fiatalok továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik – írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Fiatalok Világnapja alkalmából kiadott közleményében. Ellenzéki kritikák szerint viszont az "egykor fiatal demokraták"-nak egyetlen szavuk sincs, amikor több mint félmillió magyar fiatal elvándorol az országból, és válluk sem rendül, amikor az állami hivatalok is megerősítik: további negyedmillió készül távozni.

A kormány január 1-je óta – adott értékhatárig – minden 35 év alatti fiatalnak utólagosan megtéríti egy sikeres közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsga díját, július 1-jétől pedig a 20 év alattiak számára  – adott értékhatárig – a KRESZ-tanfolyam és -vizsga árát is. Az intézkedések népszerűek, július 31-éig közel 14 ezer kérelem érkezett be a nyelvvizsgadíjak utólagos megtérítésére, míg mindössze 1 hónap alatt közel 400 fiatal élt a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjának visszatérítési lehetőségével – közölte az Emmi.

A minisztérium a fiataloknak nyújtott támogatások között említi, hogy január 1-je óta Magyarországon a legalacsonyabb az Európai Unión belül az internetezést terhelő általános forgalmi adó, ami az év elejétől a korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent.

A családi otthonteremtési programra a 2019-es költségvetés 242 milliárd forint jut, s a fiatalokat segíti az első házasok adókedvezménye és a családi adókedvezmény. 2018-tól a diplomás gyed már a gyermek kétéves koráig jár az érintett szülőnek, valamint gyermekvállalás esetén a kormány felfüggeszti, mérsékli, vagy teljes egészében elengedi az édesanyák diákhitel-tartozását.

A felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak kedvez, hogy a Diákhitel1 esetében a felvehető összeget havi 70 ezer forintra emelte, kamatmentes lett a Diákhitel2, és havi 140 ezer forintra növekedett a külföldi tanulmányokat folytatók által igényelhető maximális összeg. Mindezeken kívül szeptember 1-jétől 40 százalékkal emelkednek a szociális alapú felsőoktatási ösztöndíjak.

Az Ifjúsági Garancia programnak köszönhetően már több mint 110 ezer fiatal kapott állásajánlatot, a pályakezdők foglalkoztatását továbbra is adókedvezmény támogatja, az "Önkéntesség személyre szabva" projektben a 18-21 év közötti fiatalok gyűjthetnek hasznos tapasztalatokat a pályakezdés megalapozásához, míg többek között a Lépj! a Piacra és a Fiatal Gazda programok a vállalkozóvá válást segítik. 2018 áprilisa és júniusa között a fiatal (15-24 éves) foglalkoztatottak aránya 28,7 százalékos volt, a munkanélküliség 9,5 százalékra csökkent a körükben. Utóbbi adat jóval az európai uniós átlag alatt van, ami 2018 augusztusában 15,2 százalék volt.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő ugyanakkor arra mutatott rá közleményében, hogy a fiatal vállalkozások jelenleg nem tehetség, hanem párttagkönyv vagy rokoni-haveri kapcsolat mentén nyerhetnek csak megbízásokat Magyarországon. Hozzáteszi: a fiatal generációk segítésére létrehozott Új Nemzedék Központok kapcsán visszás módon felhasznált uniós pénzekről, megtagadott adatszolgáltatásról, rejtélyes viharok során megsemmisült könyvelésről szólnak a hírek.  

A National Democratic Institute legfrissebb felmérése szerint a magyar fiatalok többsége elégedetlen a magyarországi helyzettel, és a demokratikus kereteket sutba dobó kormányzás helyett olyan vezetést akar, ahol a döntéseket megfontolt jogalkotás és konzultáció előzi meg. Fontos, hogy többségük számára az európai identitás meghatározó, szemben a kormányzati propaganda által sulykolt szlogenekkel.   

Ujhelyi elismerte, a baloldali, szociáldemokrata erőknek ebben a munkában, a fiatal generációk megszólításában sok lemaradása és hiánya van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elengedett követelés szja-terhe

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Korhatár előtti nyugdíjas foglalkoztatása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyed, gyes alatti cafeteria

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close