83 találat a(z) fiatal gazda cimkére

Gazdák, szőlészek, méhészek, figyelem! Tucatnyi támogatási rendelet változott Cikk

Egyes agrártámogatások augusztus végéig kérelmezhetők, nőtt a méhészek által igényelhető támogatás összege, de többek között a szőlőültetvényeseknek és a baromfitartóknak is érdemes figyelniük az agrárminiszter csaknem egy tucat korábbi jogszabályt módosító, június közepétől hatályos rendeletére.

Katás fiatal gazda – felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal gazda támogatás miatt ügyfelem katás egyéni vállalkozó lett. Az áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtérítésére tart igényt alanyi adómentesség mellett. Őstermelői igazolványa is van. Kérdésem, hogy felvásárlási jeggyel értékesíthet-e felvásárlónak, vagy csak számlával? Ha értékesíthet, akkor az szja-bevallásban kell-e a bevételt szerepeltetnie, vagy a katabevallásban? Megköszönöm válaszát.

Fiatal gazda támogatása a katában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kata_kiva/Katas_egyeni_vallakozo_tamogatasainak_megit_IMN1X1 cikkhez kapcsolódóan: 2015. évben folyósított EMVA Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás (24/2015 (IV.28.) MVM rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához) katás bevételnek számít-e? 2019. júliustól vagyok katás egyéni vállalkozó. A fennmaradó támogatásból a katás egyéni vállalkozói időszakom alatt vásároltam földterületet. 19KATA bevallásban a földterület-vásárlásra elköltött támogatást kell-e szerepeltetni? Várom a megtisztelő válaszát.

Egyéni vállalkozó-fiatal gazda Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy annak az egyéni vállalkozónak, aki 2019. december 31-éig nem használta fel költségekre a 2015-ben folyósított fiatal gazda pénzt, hogyan és milyen módon kell a büntetőadót befizetnie a NAV-nak, ami 30%? Olvastam nemrég ezt a 30%-os kamatot azoknál a vállalkozóknál, akik nem tudták felhasználni a támogatási pénzt, de nem találom az szja törvényben. Kérem segítségüket! Köszönettel: Német Tünde

Fiatal gazda őstermelésre vált. Ez lesz gépeinek, fagykártámogatásának a sorsa Cikk

Fiatal gazda több szempontból módosítana gazdálkodásán és adózási módján. Döntéseinek következményeiről kérdezett. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Fiatal gazda az 5 év elteltével a gazdálkodást őstermelőként szeretné folytatni Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az egyik fiatal gazda egyéni vállalkozó 2014.11.03-tól. Most lejár 5 év, meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozást, és a továbbiakban őstermelőként folytatná a gazdálkodást 2017.01.01-től katás vállalkozó. Most december 31-ével megszünteti a katát, januárban megszünteti a vállalkozást, az őstermelőit kiváltja. Kezdő őstermelőnek minősűl-e és a járulékot hogyan fizeti meg? A megszűnt vállalkozásból a gépek hogyan kerülnek át az őstermelésbe ? A 2019-ben beadott fagykár, ha megkapja, 2020-ban kerül kifizetésre Őstermelés bevétele lesz 2020-ban? Előre is kőszőnőm a segítséget K.Gabriella

Főállású mezőgazdasági vállalkozó Kérdés

Kedves Szakértő! Utolsó éves fiatal gazda/főállású mezőgazdasági vállalkozó milyen jogviszony keretében vállalhat munkát mezőgazdasági tevékenységen kívül? Lehetséges-e munkaszerződéssel heti 20 órában dolgozni? Megbízási szerződéssel vállalhat-e felszolgálást vendéglátó egységben alkalmi jelleggel vagy heti 20 órában? Válaszát előre is köszönöm: Barbara

Ingyenes vállalkozói program fiatal gazdálkodóknak Cikk

Így neveld az álmaidat! címen ingyenes programmal támogatja a fiatal gazdálkodók vállalkozóvá válását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) – közölte a kamara.

Főállású egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2 éve elnyerte a "fiatal gazda" pályázatot, és a követelmények között az is szerepelt, hogy főállásúnak kell lennie. Azonban közben szült egy gyermeket, jelenleg gyeden van. Nincs alkalmazottja. Tehát a tevékenységet ő végzi. Kérdésem, hogy kell-e fizetni a kötelező járulékokat? Vagy elég lenne, ha beírnám az 58-as bevallásba, hogy kieső idő: gyed? Előre is köszönöm válaszát.

Fiatal gazda – földvásárlás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy van egy fiatal gazda egyéni vállalkozóm, aki támogatási pénzt lapott 2015-ben. Ha ebből a pénzből földet vásárol, elszámolhatjuk-e azt a támogatási pénzzel szemben? Előre is köszönöm a válaszát! N. Tünde

Traktorvásárlás költségének elszámolása Kérdés

Traktort vásároltam. Előlegként (önerőt) az MVH-nál pályázott "fiatal mezőgazdasági termelők támogatása" összegből fizettem, a fennmaradó részt zártvégű pénzügyi lízinggel egyenlítettem ki. Kérdésem: mint mezőgazdasági vállalkozó a traktor egész árát egy összegben elszámolhatom-e a vásárlás évében, vagy csak amortizálhatom?

Fiatal gazda II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Köszönöm szépen a válaszát. https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_14_Fiatal_gazda_ggj#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice A kérdésemben szerepelt egy rövid levezetés, és az, hogyan kezeltük a támogatás és a költségek elszámolását. A kérdésemet sajnos nem válaszolta meg, legalábbis nekem nem egyértelmű. Ezért kérem szíves segítségét, hogy helyes-e a vázolt elszámolási mód, ha nem, akkor hogyan kell eljárni. Ha kérhetem gyors válaszát, nagyon sürgős lenne!

Szakmai programokkal segítik a fiatal gazdákat Cikk

Mintegy 10 millió forintból szervez szakmai programokat együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) a fiatal gazdák és az agrár-szakképzésben és -felsőoktásban tanulók számára – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Fiatal gazda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a fiatal gazdák támogatásával kapcsolatos. Az egyéni vállalkozó 2016-ban kapott a 24/2015 (IV. 28.) MvM rendelet alapján fiatal mezőgazdasági termelők jövedelempótló támogatását, az odaítélt összeg 90 százalékát, melyet 5 év alatt kell felhasználnia. Nemrégiben volt az szja törvényben ezzel kapcsolatban változás, és már egyértelműen költségek fedezetére és fejlesztési célra igénybe vehető támogatásnak minősül ez a támogatás. 2016-ban a NAV-tól állásfoglalást kértünk, erre válaszul a NAV a támogatást már így minősítette. A megkapott támogatás összegét nem számoltuk el bevételként, de a cél szerinti felhasználás költségeit sem számoltuk el költségként. Példával: almatermelés költsége (anyag, szolgáltatás): 100, almaeladás árbevétele: 140. A 100 költség elszámolásra került a támogatással szemben. Ezért év végén 140 bevétellel szemben nem volt költség, 140 jövedelem után adózott. (Ha elszámoltuk volna a 100 költséggel szemben a 100 támogatást, akkor is 140 a jövedelem.) Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el? Ha nem, mi a helyes levezetés, illetve a jövőre vonatkozóan hogyan kell-e szja szerint elszámolni a támogatás összegét, és a költségeket?

Átalányadó-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb tevékenységre egyéni vállalkozó 2013-2014-2015-2016. években átalányadózóként adózott. 2017-2018. években kataalany. A vállalkozásában mezőgazdasági és egyéb tevékenységet is végez. 2014. évben folyósítottak számára 10 millió forint fiatal gazda mezőgazdasági támogatást, melyből 2015 évben termőföldet vásárolt. 2018 évben ezen termőföld egy részét értékesítette. Kérdéseim: • Átalányadó-alap volt-e a 2014 évben folyósított fiatal gazda támogatás? • A 2015. évben a támogatásból vásárolt földterület 2018. évi értékesítése katás bevétel-e? • Amennyiben katás bevétel, akkor az az egyéb tevékenység vagy a mezőgazdasági tevékenység bevétele? • Áfamentesen adózó egyéni vállalkozóként értékesített termőföld értékesítése áfaköteles-e? Köszönettel várom válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tévesen könyvelt óvadék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Önköltségszámítás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close