hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Láz vagy kihűlés? – Heti PénzPiac – 2023. 51. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit elemzi, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A tél megérkezett, és vele az influenza szezon is kezdetét vette. A láz a szervezet védekező mechanizmusa, mellyel a kórokozókat pusztítja és segít a gyógyulásban. A túlfűtöttség azonban nem maradhat tartós, mert az tönkreteszi a testet, tehát minél gyorsabban meg kell szüntetni a kiváltó okokat.

A tél ugyanakkor a hideg időszak eljövetelét is jelenti. Ha az időjárás zord, a levegő hőfoka fagypont alá süllyedhet. Szükségünk van eszközökre, melyek segítenek testünk hőjét a megfelelő szinten tartani. Ha nem tudjuk megfelelően aktivizálni a testet, és hosszan tart a kihűlt állapot, annak fájdalmas és tartós következményei lehetnek.

Az első példa a felpörgő inflációval küzdő gazdaságokra hasonlító folyamatokat írja le. Az elmúlt két évben a világgazdaság számos országában láttuk és érzékeltük a fenti tüneteket. Az árnövekedés üteme az előző évtized normálisnak érzékelt alacsony szintjéről hirtelen szaladt fel sok-sok éve nem látott magasságokba. A jegybankok és kormányok által alkalmazott gyógymódok azonban hatásosnak tűnnek, a pénzromlás üteme lassan mindenütt közelíti a kitűzött, egészséges szinteket.

Amiről kevés szó esett mostanában, az a túl alacsony infláció. A második példa erre utal. Az a gazdaság, amely a potenciálisnál alacsonyabb mértékű növekedést tud csak felmutatni, esetenként a fogyasztói árak tartós stagnálásával vagy csökkenésével szembesülhet.

Ez a folyamat a defláció, ami akár nagyobb veszélyt is jelenthet egy országra nézve, mint a vágtató infláció.

A fogyasztói árszínvonal tartós esése lehet ok, de lehet okozat is. A problémát az az önmagát gerjesztő folyamat jelentheti, amely, ha kialakult, nehéz megállítani és megfordítani. A csökkenő árak miatt a lakosság csak a legszükségesebbet vásárolja, mert arra számít, hogy később még olcsóbban vehet meg mindent. A termelők és szolgáltatók viszont látva az elégtelen keresletet maguk csökkentik áraikat, hogy tudjanak értékesíteni a konkurencia előtt. Így viszont a saját hasznuk, profitjuk is kisebb lesz.

Az újkori gazdaságok történetében az egyik legismertebb lefelé tartó árspirál a japán gazdaságé, melynek még nincs vége. A második világháború utáni növekedési bajnok a hetvenes-nyolcvanas években élte virágkorát. A fejlődés üteme lenyűgöző mértékű volt, minden gazdasági szegmens hosszú időn keresztül „magas fordulatszámon pörgött”.

A kilencvenes évek elejére azonban elérték a fejlettség egy olyan szintjét, ahonnan nem volt tovább. Ekkorra túlárazottak lettek az ingatlanok, a részvények, a fogyasztási cikkek. Az elmúlt 30 évben az általános stagnálás, a defláció, a harmatgyenge gazdaság jellemezték Japánt - amely még így is a világ egyik legfejlettebb országa. A beteg nem hűlt ki, de már hosszú ideje nagyon lassúak az életfolyamatai.

A mindennapi tudósításokban mostanában többször feltűntek a kínai árszínvonal-csökkenéssel kapcsolatos hírek. Ami főként azért különösen érdekes, mert közben a világgazdaság nagyobbik részében a pénzromlás ütemének megfékezése látszik lehetetlen küldetésnek.

Kína, a világ legnépesebb országa és második legnagyobb gazdasága egy olyan gazdasági helyzetbe került az elmúlt évtizedek vágtató fejlődése után, melynek kezelése nem lesz könnyű feladat a kommunista vezetés számára. A folyamatosan egyre szélesedő lakossági középréteg a növekvő jövedelmének megfelelően egyre többet fogyasztott, ami táplálta a tartós és ütemes gazdasági bővülést. A féktelen gazdasági növekedés hajszájában azonban az ingatlanszektor és a kapcsolódó hitelállomány túl nagyra hízott, aminek egy ponton túl gyors zsugorodás lett a következménye.

A gazdaság összességében még növekszik, de az ingatlanpiaci problémák óvatosságra késztették a lakosságot. A fogyasztásukat éppen csak szinten tartják, többségében pedig inkább tartalékolnak az emberek, tartva a bizonytalan jövőtől. Ezzel viszont az ország gazdasága a potenciális növekedési üteme alatt tud csak teljesíteni, azaz a kereslethez mérten jelenleg túlzott mértékűek a gyártói és szolgáltatói kapacitások.

Kína az elmúlt évtizedekben az export növelés világbajnoka volt, de az utóbbi évek globális bezárkózása miatt külpiaci lehetőségei jelentős mértékben szűkültek. Így a többlet termelői bázis és a visszafogott lakossági fogyasztás együttesen még sokáig negatívan hathatnak az inflációra. Ami a világ többi részének egyrészről jó hír, mert a kínai termékek és szolgáltatások ára nem, vagy alig fog nőni, így amit abból felhasználunk, az is egyre olcsóbb lesz a mi inflációs perspektívánkból szemlélve. Más részről viszont az ázsiai ország hatalmas felvevőpiac is, a lassulással viszont nehéz helyzetbe kerültek az ide exportáló külföldi vállalkozások.

Az igazán aggasztó azonban az, hogy a lehűlt árszínvonal változás azt sugallja, hogy a hatalmas gazdaság túlságosan lelassult. Fel kellene melegíteni a "motort", új lendületet hozni a konjunktúrába. Ehhez viszont most nehéz a megfelelő "energiát" megszereznie a kínai kormánynak. A szükséges finanszírozás nagyon megdrágult, a külföldi és belföldi befektetők pedig egyelőre nem hisznek a további ázsiai fejlődési csodában. Reméljük, hogy a hamarosan érkező tavasz olvadást hoz majd a jelenleg lefagyott gazdasági folyamatokban is.

Magyarország

A múlt hét végén a Fitch Ratings megerősítette Magyarország eddigi hitelminősítését, továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában szerepelnek a hazai állampapírok.

A Magyar Nemzeti Bank 0,75 százalékkal 10,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A várható további lépésekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott az alelnök, hogy óvatosak és fegyelmezettek lesznek, fenn kell tartani a védőhálót a hazai deviza számára. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a csökkenő inflációval párhuzamosan az utolsó kamatváltoztatások mértékének megfelelő enyhítő lépések várhatóak a következő hónapokban.

A központi banki gazdasági előrejelzések alapján 2024-ben 4,5-5 százalékos, 2025-ben 3 százalék körüli átlagos infláció várható. A GDP bővülése pedig jövőre 3 százalékot, két év múlva pedig 4 százalékot érhet el.

A forint az elmúlt napokban hirtelen gyengülésnek indult az euróval szemben, a 380 alatti szintekről 385-re ugrott az árfolyam.

Az állampapírpiacon viszont optimisták voltak a befektetők, az éven túli futamidőknél stabilak maradtak a 6 százalék körüli hozamok.

Európai Unió – Eurózóna

A héten érkezett európai adatok továbbra is azt mutatják, hogy a gazdasági aktivitás gyenge, és a piaci szereplők szerint nem is várható élénkülés a közeljövőben.

Az inflációs mutatók kedvező alakulása mellett azonban a munkaerőköltség harmadik negyedéves 5,3 százalékos növekedése aggasztja az EKB döntéshozóit. Úgy látják, hogy a bérek várt feletti emelkedése miatt nagy az infláció kiújulásának veszélye, ezért még huzamosabb ideig a jelenlegi szint környékén kell tartani a monetáris szigort.

Az állampapírpiacokon a csökkenő hozamok jelzik, hogy a piaci szereplők szerint is gyengék a gazdasági kilátások.

Az euró a múlt pénteki hirtelen gyengülés után visszaerősödött az 1,098 körüli szintre a dollárral szemben. Elemzők arra számítanak, hogy az európai kamatcsökkentési ciklus később fog megindulni, mint az amerikai.

USA

A legfrissebb adatok ismét vegyes képet festenek a gazdaságról:

A gyáripari és feldolgozóipari aktivitás meglehetősen halovány, míg a szolgáltatások továbbra is bővülnek. A megkezdett házépítések novemberben és decemberben gyorsan bővültek, az új építési engedélyek száma viszont visszaesett.

A jegybank gazdasági növekedési becslése ismét erős, 3,6 százalékos ütemet jelez előre a negyedik negyedévre.

Ilyen mutatók mellett nem várható, hogy néhány hónapon belül elindítsa a kamatcsökkentési ciklust a Fed. Az elemzői várakozás azonban azt mutatja, hogy akár már márciusban, de legkésőbb májusban elkezd enyhíteni a jegybank. A monetáris döntéshozók eközben pedig azt nyilatkozzák nap mint nap, hogy a piac kissé előreszaladt ebben a témában.

A tájékoztatás nem teljes körű, írásunk nem minősül befektetési ajánlásnak, az éppen aktuális piaci helyzetet tükrözi. A felhasznált  adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB, FED.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink