hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakásra csökkent, más célra nőtt a hitelköltség

  • adozona.hu

2021. áprilisban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója az előző hónaphoz képest enyhén csökkent – közölte honlapján az MNB.

Az új lakáscélú hitelszerződések döntő többségét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 106 hónap volt.

A személyi hitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató kis mértékben emelkedett. A lakáscélú hitelek új szerződéses értéke nőtt, míg a személyi hiteleké változatlan szinten maradt.

A 44/2019 kormányrendelet alapján a lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege 2021. áprilisban 49,7 milliárd forint volt. A program kezdetétől április végéig összesen 1276 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel.

A háztartások forint és eurobetéteinek átlagos kamatlába egyaránt csökkent, valamint az új szerződéses értékek esetén is mérséklődés volt tapasztalható az előző hónaphoz képest.

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forinthitelek átlagos kamatlába esetén emelkedés, míg az eurohitelek esetében csökkenés volt megfigyelhető. A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek új szerződéses értéke mindkét értékhatár-kategóriában csökkent. Az 1 millió euro érték alatti eurohitelek új szerződéses értéke szintén mérséklődött, míg az 1 millió euro érték feletti eurohiteleké emelkedett az előző hónaphoz képest.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába enyhén emelkedett, míg az eurobetéteknél csekély mérséklődés figyelhető meg az előző hónaphoz képest. A forint- és eurobetétek új szerződéses értéke esetén szintén csökkenés tapasztalható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs