hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakásbérlet: a határozott és a határozatlan idejű szerződés előnyei és hátrányai

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A koronavírus-járvány kezdi teljesen átrendezni a lakásbérleti piacot. Az elmaradó külföldi diákok, az online is nézhető egyetemi kurzusok, a munkanélküliek számának növekedése és a jelenleg végnapjait élő rövid távú lakáskiadás (airbnb) miatt sok üres lakás vár bérlőre, mérséklődött a kereslet, ezzel egyidejűleg a bérleti díjak is csökkennek. A felhígult lakásbérleti piac miatt is fontos tudni, hogy a bérlők és bérbeadók milyen szerződést köthetnek egymással.

A következőkben körüljárjuk, hogy mi a határozott és a határozatlan időre kötött bérleti szerződés előnye és hátránya, továbbá, hogy milyen fontos passzusokat tegyünk a bérleti szerződésbe. Ahogy az összes szerződés ez is csak akkor lesz fontos, amikor vita alakul ki a felek között, nem fizet a bérlő, vagy az egyik fél a szerződést fel szeretné mondani. Ha ilyen esetben van egy jó bérleti szerződés a kezünkben, akkor kevesebb lehetőség nyílik a felek közötti vitákra.

A bérleti szerződés megszűnhet a felek közös akaratából, mind a határozott, mind a határozatlan időre kötött bérleti szerződés közös megegyezéssel megszüntethető. Ez a legideálisabb eset. A határozott időre kötött bérlet megszűnhet az idő elteltével vagy a szerződésben meghatározott körülmények bekövetkeztével is.

Ha azonban a bérlő a határozott idejű szerződés lejártát követően az ingatlant nem hagyja el, hanem azt tovább használja, és ez ellen a bérbeadó tizenöt napon belül nem tiltakozik, a bérlet határozatlan idejűvé alakul, és a továbbiakban csak közös megegyezéssel vagy felmondással lehet megszüntetni azt, azaz a tizenötnapos határidő jogvesztő jellegű.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen különbség van, illetve milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy határozott, illetve határozatlan időre kötött szerződés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs