A kötelező visszaváltási díj áfája automatás értékesítésnél

  • adozona.hu

A kötelező visszaváltási díjjal kapcsolatban (DRS) kérem szíves segítségüket. Cégünk kezelőszemélyzet nélküli automatán keresztül forgalmaz italokat. A visszaváltási díj nem része az adóalapnak, így a termékbeszerzésről szóló számlán külön tételként fogják azt feltüntetni. Az automatából történő értékesítésünkről számlakiállítási kötelezettségünk nincs. Jelen esetben a termékeket 27 százalékos áfával növelten értékesítjük. Nem tudjuk fizikailag megbontani a 27 százalékos terméket és az áfamentes visszaváltási díjat, így jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a beszerzésnél nincs levonási jogosultságunk a visszaváltási díjakból, de az értékesítésnél keletkezik 27 százalék fizetendő áfa. Hogyan oldható meg, hogy az értékesítés során a termékek után fizetendő visszaváltási díj szintén áfamentes értékesítésként jelenjen meg? Olvasónk kérdéseire Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kötelezően visszaváltási díjas csomagolású italtermék a visszaváltási díjról szóló 450/2023. kormányrendeletben (továbbiakban: DRS-rendelet) meghatározott visszaváltási díjjal megnövelt vételáron hozható forgalomba, illetve forgalmazható (kivéve, ha a fogyasztónak történő értékesítés esetén az italtermékkel együtt annak csomagolása nem kerül átadásra a fogyasztó részére).

A DRS-rendelet a kötelezően visszaváltási díjas termékeken belül megkülönbözteti az újrahasználható és a nem újrahasználható termékeket.

Az áfatörvény kizárólag a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek visszaváltási díjára vonatkozóan határoz meg különös szabályokat. Az áfatörvény 71. § (1) d szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek visszaváltási díja valóban nem tartozik az ahhoz kapcsolódó termékértékesítés adóalapjába.

A visszaváltásról szóló kormányrendelet pedig arról rendelkezik, hogy a visszaváltási díj összegét a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni. Tehát azon kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék visszaváltási díja, mely terméket így is hoztak forgalomba, nem tartozik bele az adó alapjába, azaz a termékértékesítés számláján áfa hatályán kívüli tételként kell szerepeltetni. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termékek visszaváltási díjára és az önkéntesen visszaváltási díjas termékek visszaváltási díjára az áfatörvény általános szabályai, illetve az áfatörvény betétdíjjal összefüggő szabályai alkalmazandók, így az a termékértékesítés adóalapjába beépül.

Az áfatörvény 167. §-a szerint mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha kezelőszemélyzet nélküli automata berendezés útján teljesíti termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását. Bár nincs nyugtaadási kötelezettség, azonban az adóalany köteles számlát kibocsátani, ha ezt a vevője kifejezetten kéri.

Viszont a számvitelről szóló törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 165. §-ának (1) bekezdése szerint minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni).

A számviteli törvény 72. § (2) bekezdésének a) pontja szerint az értékesítés nettó árbevétele magában foglalja többek között az egyéb számviteli bizonylatban rögzített (ha az eladó számla, nyugta kiállítására nem kötelezett), vagy a pénzeszközben kapott – általános forgalmi adót nem tartalmazó – ellenértékkel egyező árbevételt. Az automatába történő fizetés tartalmazza egyrészt az értékesítés nettó árbevételét, másrészt a fizetendő általános forgalmi adó összegét, tehát a fenti – az automata adatai alapján készített – számviteli bizonylaton az automata által elfogadott ellenértéket meg kell bontani az áfatörvényben rögzített kulcsok segítségével értékesítés nettó árbevételére és fizetendő általános forgalmi adóra, és ez vonatkozik az áfa hatályán kívüli tételekre is. A meghatározott összegek számviteli elszámolása már az általános szabályok szerint történik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipabevallás mentesség esetén

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink