19 találat a(z) DRS cimkére

Kötelező visszaváltási díj áfaelszámolása és könyvelése Cikk

Ahogy közeledik június 30., amikortól már nem lehet figyelmen kívül hagyni a kötelezően visszaváltási díjas termékekre vonatkozó szabályokat, így az ezekre vonatkozó kérdések is szaporodnak az Adózóna oldalán. „Kérném szíves segítségét két esetben visszaváltási díj áfaelszámolásában és könyvelésében!” – fordult az Adózónához olvasónk. A feltett kérdéseket Tüske Zsuzsanna vámszakértő és Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolta meg.

DRS időszak alatt régi címkés termék adományozása Kérdés

Kötelező visszaváltási rendszer: megkezdődött a visszaszámlálás Cikk

Már csak kevesebb mint egy hónapig, 2024. június 30-ig van haladékuk a gyártóknak arra, hogy a kötelezően visszaváltási díjas termékekre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyásával hozzanak forgalomba az egyébként a DRS (Deposit Refund System) hatálya alá tartozó termékeket. Az új szabályozásnak való megfelelés 50 forintos áremelkedést jelent majd termékenként, amit a fogyasztónak kell viselnie – hacsak vissza nem váltja a kérdéses italosdobozokat és -üvegeket – írja dr. Bereznai Henrik ügyvéd a Jalsovszky Ügyvédi Iroda hírlevelében.

Betétdíj étterem esetén Kérdés

DRS díj továbbszámlázása Kérdés

Kötelező visszaváltási rendszer: drágulnak a palackos termékek, fogy az idő az átállásra Cikk

Kevesebb mint egy hónapjuk van június 30-áig a gyártóknak, hogy a kötelezően visszaváltási díjas termékekre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyásával hozzanak forgalomba az egyébként a DRS (Deposit Refund System) hatálya alá tartozó termékeket. Az új szabályozásnak való megfelelés 50 forintos áremelkedést jelent majd termékenként, amit a fogyasztónak kell viselnie – hacsak vissza nem váltja az érintett italosdobozokat és -üvegeket. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a részletes szabályokat.

Visszaváltási díj két esetben Kérdés

A kötelező visszaváltási díj áfája automatás értékesítésnél Cikk

A kötelező visszaváltási díjjal kapcsolatban (DRS) kérem szíves segítségüket. Cégünk kezelőszemélyzet nélküli automatán keresztül forgalmaz italokat. A visszaváltási díj nem része az adóalapnak, így a termékbeszerzésről szóló számlán külön tételként fogják azt feltüntetni. Az automatából történő értékesítésünkről számlakiállítási kötelezettségünk nincs. Jelen esetben a termékeket 27 százalékos áfával növelten értékesítjük. Nem tudjuk fizikailag megbontani a 27 százalékos terméket és az áfamentes visszaváltási díjat, így jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a beszerzésnél nincs levonási jogosultságunk a visszaváltási díjakból, de az értékesítésnél keletkezik 27 százalék fizetendő áfa. Hogyan oldható meg, hogy az értékesítés során a termékek után fizetendő visszaváltási díj szintén áfamentes értékesítésként jelenjen meg? Olvasónk kérdéseire Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Kötelező visszaváltási díj automatából történő értékesítés során Kérdés

DRS-díj ingyenes átadás esetén Cikk

Ki fizeti a visszaváltási díjat, ha italtermékekkel foglalkozó cég termékmintát ad a vevőinek, illetve ha kóstolásnál történik térítésmentes átadás? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

A visszaváltási díj áfabeli és számviteli kezelése Cikk

2024. január 1-jén életbe lépett az italcsomagolások új visszaváltási rendszere, az ún. kötelező visszaváltási díjas rendszer (Deposit Return System: DRS), mellyel összefüggésben 2024. január 1-jei hatályba lépéssel az áfa-, illetve a számviteli szabályozás is módosult.

DRS díj ingyenes átadás esetén Kérdés

Adók 2024-re: a ráncfelvarrástól a teljesen új terhekig Cikk

Lassan hagyományosnak tekinthető jogalkotási dömping jellemezte a 2023-as évet is: adóztatásban rendeletekkel és két – a tavaszi és az őszi – adócsomaggal, továbbá salátatörvényekbe elbújtatott változtatásokkal lepte meg a kormány, illetve az Országgyűlés az érintetteket. Az év során közölt cikkeinkből készített válogatásban összefoglaltuk a 2024. január 1-jétől hatályos fontosabb módosításokat.

Újra változhatnak az EPR és a DRS szabályai Cikk

Várhatóan még idén újra módosulnak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (epr), valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel (drs) összefüggő kormányrendeletek – írja Adó Hírlevelében az EY.

DRS-díj könyvelése Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink