hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könyvelőprogramjairól és az eÁFA-bevallásról kér véleményt a NAV

  • MTI
1

Az adóhivatal arra kéri a felhasználókat, hogy véleményezzék a könyvelőprogramok és az eÁFA-bevallás összekapcsolására kidolgozott tervet egy online felületen – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy az észrevételeket és javaslatokat a legismertebb online fejlesztői platformon, a GitHubon gyűjtik.

Az adóhivatal már korábban is biztosított lehetőséget felhasználóinak, hogy mondjanak véleményt egyes informatikai fejlesztésekről a bevezetés előtt; a GitHub közönségét a közigazgatásban az elsők között szólította meg – emlékeztettek.

A könyvelőprogramok és az egyes NAV-rendszerek összekapcsolásának célja egyrészt az, hogy a felhasználók könnyebben érjék el az adóhivatali rendszerek adatait, másrészt a könyvelőprogramok adatainak továbbításával kiváltható legyen a jelenlegi, űrlapalapú áfabevallás – írták.

Kitértek arra is, hogy a gép-gép kapcsolattal egyszerűsödne a vállalkozások, könyvelők számára az áfabevallás kitöltése, annak ellenőrzése, és kevesebb lenne az adminisztrációs teendő.

A vállalkozások, informatikai fejlesztők, könyvelők, adótanácsadók szeptember végéig szólhatnak hozzá a témához az online felületen, ahol választ is kaphatnak kérdéseikre.

A fórumtéma a https://github.com/nav-gov-hu/eVAT/discussions linken érhető el – olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az eÁFA esetében is a lépcsőzetes bevezetés lenne a jó, ami a számla online adatszolgáltatásának is eddig jól működött. A lépcsőzetesség szükségességét valamilyen rejtélyes ok miatt az eÁFA kapcsán a NAV nem hajlandó még megfontolni se, ezért is fulladt kudarcba a többszörösen elhalasztott "ÁFA BEVALLÁS-TERVEZET" nevű projekt is. A mostani félig új elnevezéssel ezt a kudarcot igyekszik a hivatal takargatni.

Sajnos az adóhatóság még mindig az egyszerűsíthetetlenül bonyolult ÁFA bevallást akarja automatizálni, ahelyett, hogy az alacsony bonyolultságú és ezáltal automatizálható részterületeket célozna meg és ha azok jól működnek már, akkor annak tapasztalatából építkezne tovább.

Javasolható, hogy az újkatásokkal és az átalányadózást választókkal kezdjék a folyamatot.

Ehhez szükséges az érintett kört behatárolni:

Ki kell zárni az eÁFA bevallást élvezők köréből a pénzforgalmi áfát választókat.
Ki kell zárni az eÁFA bevallást élvezők köréből a különbözeti áfát választókat.
Ki kell zárni az eÁFA bevallást élvezők köréből az OSS használatára kötelezetteket.
További kizárási esetek is elképzelhetőek.

A fennmaradó körnek (kb. 400 ezer adózó) kínálják be a belföldi számlakibocsátás adatait az eÁFA bevallásba, az alanyi mentesekre is! Be kell még kínálni a közösségi adatszolgáltatásból eredő forgalmat is, a gép-gép kapcsolaton keresztül, ahol külön szoftver nélkül lehetne az áfabevallást benyújtottnak tekinteni.

Erre várom a tisztelt érdeklődök és a tekintetes adóhatóság véleményét, álláspontját.

Ez a hozzászólás természetesen a fenti címen is olvasható.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink