hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó: így adhat bérbe ingatlant magánszemélyként

  • adozona.hu

Egy katás egyéni vállalkozó magánszemélyként ingatlanokat ad bérbe, illetve rövid távú lakáskiadással is foglalkozik. Hogyan alakul az adózása – tette fel a kérdést olvasónk, Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy katás egyéni vállalkozó, aki 2021. februárban kezdte el a tevékenységét. Lassan kimerítette a katamentes keretét. Ezen felül magánszemélyként ingatlanokat ad bérbe, ebből származó jövedelme évi 16 millió forint, valamint airbnb, rövid távú lakáskiadással is foglalkozik, ebből származó jövedelme évi 8 millió forint. Ilyen esetben az ő adózása hogyan alakul?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mindhárom tevékenységére elvileg joga van különböző adózási módot választania, de áfa szempontjából a bevételei összeadódnak, így vélhetően már átlépte az alanyi áfamentesség 12 millió forintos összeghatárát. Így, ha esetleg alanyi áfamentes adóalanyként kezdte meg a 2021-es évet, akkor vizsgálni kell, hogy az általa nyújtott szolgáltatásokból származó összes bevétele év eleje óta átlépte-e a 12 millió forintos összeghatárt.

Olvassa el az Adózóna „Katás egyéni vállalkozás és munkaviszony: mikor, mit lehet számlázni a munkáltatónak?”, „Támogatások elszámolásának szabályai egyéni vállalkozók esetén”, „Tao, kiva, kata szerint adózók iparűzési adója – összehasonlítás példákkal” című írását!

Ha igen akkor áfát kell felszámítania a bevételeire. Az áfát először arra a bevételére kell felszámítania, amellyel átlépi a 12 millió forintos összeghatárt.

A hosszú távú ingatlan-bérbeadás azonban áfamentes marad az átlépést követően is (kivéve ha áfafizetési kötelezettséget választ rá).

Az airbnb, amennyiben megfelel a kereskedelmi szálláshelyadás fogalmának az 5 százalékos áfamértékkel adózik.

A katás egyéni vállalkozóként folytatott tevékenysége a tevékenység tartalmától függően lehet áfamentes vagy 27 százalékos, 18 százalékos, 5 százalékos adómértékű.

Az áfán kívül a nyereségadóztatás a három különböző tevékenységre párhuzamosan háromféle módon történhet.

1. A hosszú távú ingatlan-bérbeadást joga van önálló tevékenységből származó összevont adóalap részeként leadóznia.

2. A rövid távú kereskedelmi szálláshelyadásra választhatja a tételes átalányadózást, ha megfelel a feltételeknek, illetve, ha eleve ezt választotta, akkor azt bevétel nagyságtól függetlenül alkalmazhatja tovább.

3. Az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel maradhat a kata hatálya alatt is, de joga van bármikor év közben kijelentkezni. Ha kijelentkezik a kata hatálya alól, akkor a kijelentkezés hónapját követő hónap első napjától a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályai szerint kell adóznia. Joga van ezen belül vállalkozói átalányadózást is választani (2021-ben arányosan 15 millió forintos vállalkozói bevételig alkalmazható a vállalkozói átalányadózás).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs