hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó: így adhat bérbe ingatlant magánszemélyként

  • adozona.hu

Egy katás egyéni vállalkozó magánszemélyként ingatlanokat ad bérbe, illetve rövid távú lakáskiadással is foglalkozik. Hogyan alakul az adózása – tette fel a kérdést olvasónk, Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy katás egyéni vállalkozó, aki 2021. februárban kezdte el a tevékenységét. Lassan kimerítette a katamentes keretét. Ezen felül magánszemélyként ingatlanokat ad bérbe, ebből származó jövedelme évi 16 millió forint, valamint airbnb, rövid távú lakáskiadással is foglalkozik, ebből származó jövedelme évi 8 millió forint. Ilyen esetben az ő adózása hogyan alakul?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mindhárom tevékenységére elvileg joga van különböző adózási módot választania, de áfa szempontjából a bevételei összeadódnak, így vélhetően már átlépte az alanyi áfamentesség 12 millió forintos összeghatárát. Így, ha esetleg alanyi áfamentes adóalanyként kezdte meg a 2021-es évet, akkor vizsgálni kell, hogy az általa nyújtott szolgáltatásokból származó összes bevétele év eleje óta átlépte-e a 12 millió forintos összeghatárt.

Olvassa el az Adózóna „Katás egyéni vállalkozás és munkaviszony: mikor, mit lehet számlázni a munkáltatónak?”, „Támogatások elszámolásának szabályai egyéni vállalkozók esetén”, „Tao, kiva, kata szerint adózók iparűzési adója – összehasonlítás példákkal” című írását!

Ha igen akkor áfát kell felszámítania a bevételeire. Az áfát először arra a bevételére kell felszámítania, amellyel átlépi a 12 millió forintos összeghatárt.

A hosszú távú ingatlan-bérbeadás azonban áfamentes marad az átlépést követően is (kivéve ha áfafizetési kötelezettséget választ rá).

Az airbnb, amennyiben megfelel a kereskedelmi szálláshelyadás fogalmának az 5 százalékos áfamértékkel adózik.

A katás egyéni vállalkozóként folytatott tevékenysége a tevékenység tartalmától függően lehet áfamentes vagy 27 százalékos, 18 százalékos, 5 százalékos adómértékű.

Az áfán kívül a nyereségadóztatás a három különböző tevékenységre párhuzamosan háromféle módon történhet.

1. A hosszú távú ingatlan-bérbeadást joga van önálló tevékenységből származó összevont adóalap részeként leadóznia.

2. A rövid távú kereskedelmi szálláshelyadásra választhatja a tételes átalányadózást, ha megfelel a feltételeknek, illetve, ha eleve ezt választotta, akkor azt bevétel nagyságtól függetlenül alkalmazhatja tovább.

3. Az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel maradhat a kata hatálya alatt is, de joga van bármikor év közben kijelentkezni. Ha kijelentkezik a kata hatálya alól, akkor a kijelentkezés hónapját követő hónap első napjától a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályai szerint kell adóznia. Joga van ezen belül vállalkozói átalányadózást is választani (2021-ben arányosan 15 millió forintos vállalkozói bevételig alkalmazható a vállalkozói átalányadózás).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs