hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Támogatások elszámolásának szabályai egyéni vállalkozók esetén

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Az egyéni vállalkozások működésük során különféle támogatásokban részesülhetnek, melyek elszámolási módja függ egyrészt a támogatás fajtájától, másrészt az adózási módtól is.

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem tartoznak a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (katatörvény) hatálya alá, a kapott támogatást a személyi jövedelemadó törvény (szja-törvény) rendelkezései alapján számolhatják el.

Az szja-törvény nem határozza meg konkrétan, hogy mi tekinthető támogatásnak. A törvényben található fogalomtár csak a költségek fedezetére és a fejlesztési célból kapott támogatásokra ad meg részletes definíciót (ezt cikkünkben a későbbiekben érinteni fogjuk).

A fentiekre tekintettel támogatásnak mindazon más személy által juttatott vagyoni értéket tekintjük, melyet a vállalkozás nem valamely szolgáltatásteljesítés vagy termékértékesítés ellenértékeként kap meg, hanem amely a vállalkozás működésének elősegítésére (például költségek fedezetére) vagy valamely beruházás ellentételezésére szolgál.

Az szja-törvény 49/B paragrafusának (3) bekezdése rögzíti, hogy az egyéni vállalkozás által megkapott támogatás elszámolásának szabályai gyakorlatilag megegyeznek az önálló tevékenységet folytató magánszemélyre vonatkozó szabályokkal.

Az szja-törvény 10. számú mellékletének 5. alpontja pedig nevesítetten az egyéni vállalkozás bevételének tekinti a vállalkozó által "felvett támogatást". A fenti törvényi szövegrész alapján az egyéni vállalkozónak – fő szabály szerint – a jóváírás napján bevételnek kell elszámolnia a kapott támogatást.

A támogatásoknak alapvetően két csoportját különbözteti meg a törvény. Egyrészt – mint fentebb említettük –  a törvény nevesíti a "költségek fedezetére vagy fejlesztési célból" kapott támogatásokat, másrészt mindazon támogatásokat, melyek nem tartoznak ebbe a körbe.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen kifejtjük mindkét csoport esetén, mikor, hogyan kell elszámolniuk az egyéni vállalkozóknak az egyes csoportokba tartozó támogatásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs