hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Támogatások elszámolásának szabályai egyéni vállalkozók esetén

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Az egyéni vállalkozások működésük során különféle támogatásokban részesülhetnek, melyek elszámolási módja függ egyrészt a támogatás fajtájától, másrészt az adózási módtól is.

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem tartoznak a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (katatörvény) hatálya alá, a kapott támogatást a személyi jövedelemadó törvény (szja-törvény) rendelkezései alapján számolhatják el.

Az szja-törvény nem határozza meg konkrétan, hogy mi tekinthető támogatásnak. A törvényben található fogalomtár csak a költségek fedezetére és a fejlesztési célból kapott támogatásokra ad meg részletes definíciót (ezt cikkünkben a későbbiekben érinteni fogjuk).

A fentiekre tekintettel támogatásnak mindazon más személy által juttatott vagyoni értéket tekintjük, melyet a vállalkozás nem valamely szolgáltatásteljesítés vagy termékértékesítés ellenértékeként kap meg, hanem amely a vállalkozás működésének elősegítésére (például költségek fedezetére) vagy valamely beruházás ellentételezésére szolgál.

Az szja-törvény 49/B paragrafusának (3) bekezdése rögzíti, hogy az egyéni vállalkozás által megkapott támogatás elszámolásának szabályai gyakorlatilag megegyeznek az önálló tevékenységet folytató magánszemélyre vonatkozó szabályokkal.

Az szja-törvény 10. számú mellékletének 5. alpontja pedig nevesítetten az egyéni vállalkozás bevételének tekinti a vállalkozó által "felvett támogatást". A fenti törvényi szövegrész alapján az egyéni vállalkozónak – fő szabály szerint – a jóváírás napján bevételnek kell elszámolnia a kapott támogatást.

A támogatásoknak alapvetően két csoportját különbözteti meg a törvény. Egyrészt – mint fentebb említettük –  a törvény nevesíti a "költségek fedezetére vagy fejlesztési célból" kapott támogatásokat, másrészt mindazon támogatásokat, melyek nem tartoznak ebbe a körbe.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen kifejtjük mindkét csoport esetén, mikor, hogyan kell elszámolniuk az egyéni vállalkozóknak az egyes csoportokba tartozó támogatásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs