adozona.hu
Hatósági áras lesz a hús?
//adozona.hu/altalanos/Hatosagi_aras_lesz_a_hus_5WGQ6M
Hatósági áras lesz a hús?
"Rövid időre és korlátozott körben tőlem a hatósági ár sem idegen" – mondta Rogán Antal frakcióvezető a hús kedvezményes áfakulcsát egy újabb ötlettel gazdagító vitában. A frakcióvezető felvetése rendkívüli szakmai és közgazdasági következményekkel járhat. Hústermékek hatósági árszabályozására nemzetközi szinten nem is találtunk példát – más élelmiszerek központi ármegszabására igen, ám abban nincs sok köszönet.
Hatósági árasak lehetnek a hústermékek. Legalábbis ezt pendítette meg Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Szerinte a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja csak akkor hajlandó hozzányúlni az áfához, ha világos és egyértelmű garanciákat kap arra, hogy a kedvezményes áfakulcs nyomán például a hústermékek fogyasztói ára valóban csökken, mert különben szerinte csak a kereskedők járnak jól.
Arra a kérdésre, hogy ez miként oldható meg hatósági árszabályozás nélkül, azt válaszolta, hogy erre kellene választ adniuk a kormánynak és a szakmai szervezeteknek. De rövid időre és korlátozott körben "számomra a hatósági ár sem idegen" - tette hozzá.
Tánc az áfa körül
A hústermékek áfájának csökkentése már régóta a kormány és a politika napirendjén van, különösen 2012 eleje óta, amikor is 27 százalékos szintre emelkedett az áfa általános kulcsa, amelybe az élelmiszerek is beletartoznak. Szeptember elején például Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, a kormány azon dolgozik, hogy jövő év január 1-jétől a baromfi- és sertéshús áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27-ről. Az élelmiszerek, hústermékek magas áfakulcsa rengeteg anomáliát eredményez: a termelői-kereskedelmi láncban nem adnak számlát, számlagyárak működnek gőzerővel, az adóhivatal pedig futhat a pénze után. A húságazatban a feketegazdaság aránya 40 százalék körül van a lebukás alacsony veszélye és az elérhető nagy nyereség miatt, miközben a legálisan működő cégek küszködnek, a szektor pedig technológiai reformra is szorulna.
Rogán megoldási javaslata ez utóbbi helyzeten nem segítene, a hústermékek központi árszabályozása az idősebbeknek a szocializmus korát idézheti. A hatósági áras megoldással rövid távon minden bizonnyal komoly politikai babérokat lehet learatni, ám az okozott gazdasági kár is jelentős.
A teljes cikket ITT olvashatja el.
Hozzászólások (0)