hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gigabírságot varrt az FHB nyakába az MNB

  • MTI

Tiltott piacbefolyásolás miatt megbírságolta a jegybank az FHB Jelzálogbank Nyrt.-t, és személyi felelősségre vonási eljárást is indított – tudatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az FHB annyit közölt, hogy vizsgálja, élni kíván-e a határozattal szembeni bírósági felülvizsgálati lehetőséggel.

Az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re azért, mert a hitelintézet félrevezető információt tett közzé egyes – jelentős összegű – kötvényeinek jegyzésével kapcsolatban.

Az nyrt. 2012. december 20-án eurókötvényt bocsátott ki, amelyet 2013. május 16-án további rábocsátás követett. Az MNB átfogó vizsgálat során észlelte, hogy a befektetők félrevezetésére, a kibocsátóval kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása "nem magyarországi befektetők részére" történt.

A jegybank megállapította, a kibocsátó félrevezető információkat tett közzé. A hivatalos közzétételi helyen megvalósított piacbefolyásolás különös súlyú és nemkívánatos a tőkepiacon. A pénz- és tőkepiacok biztonságos működésének alapfeltétele az átláthatóság, az, hogy a befektetők és valamennyi szereplő számára – döntéseik meghozatalához – azonos módon elérhető, valós és objektív információk álljanak rendelkezésre a kibocsátók pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről.

Kiemelték: a jegybanki bírság megállapításánál az MNB figyelembe vette azt, hogy a félrevezető információ a kibocsátó saját tőkéjéhez képest jelentős összegű kötvény jegyzése alkalmával történt, valamint azt, hogy a félrevezető információ közzététele a tőkepiac megfelelő működéséhez elengedhetetlen transzparenciára vonatkozó szabályokat sértette meg.

Az FHB értékpapírjainak – részvényeinek, jelzálogleveleinek és kötvényeinek – kereskedését felfüggesztette a Budapesti Értéktőzsde kedden 13 óra 52 perctől a nap hátralévő részére.

Az FHB a piaczárást követően a tőzsde honlapján közzétette az MNB-nek a bírság kiszabásáról szóló határozatát. Közölte azt is, vizsgálja, hogy élni kíván-e a határozattal szemben a társaságot megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs