hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fogyasztói kölcsönszerződés kikötésének tisztességtelensége: az EUB eljárása után döntött a Kúria

  • adozona.hu

A Kúria az Európai Unió Bírósága C-705/21. számú előzetes döntéshozatali eljárásban hozott ítéletét követően hozott határozatot fogyasztói kölcsönszerződés érvénytelensége tárgyában a Gfv.VI.30.206/2023. számú ügyben – írja honlapján a Kúria.

A Kúria a jogerős ítéletet az elsőfokú ítéletre is kiterjedően hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította, figyelemmel arra, hogy az első- és másodfokú bíróság által alkalmazott elszámolás nem felel meg az Európai Unió Bírósága C-705/21. számú ítéletében megfogalmazott elveknek. (Az EUB ítéletét itt olvashatja el.)

A Kúria részletes útmutatást adott az árfolyamkockázatot a fogyasztóra telepítő kikötés tisztességtelensége miatt érvénytelen, a DH törvények hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződések (lízingszerződések) esetén levonandó jogkövetkezményekről.

A Kúria határozatában kiemelte, hogy Európai Unió Bírósága C-705/21. számú ítélete nem terjed ki azokra a fogyasztói kölcsönszerződésekre, amelyekben az árfolyamkockázatot a fogyasztóra telepítő rendelkezések átláthatóak, azaz a tájékoztatás tisztességes volt – olvasható a kuria-birosag.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31