hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív cégek kereskedtek, képtelen helyeken tárolták a könyvelési iratokat

  • adozona.hu

Mintegy kétszázmillió forint kárt okoztak a költségvetésnek egy műanyagipari cég vezetői, akikre a napokban csaptak le a pénzügyi nyomozók. Egy időpontban húsz helyszínen jelentek meg a NAV munkatársai és biztosították az okozott adóhiány megtérülését.

A műanyag granulátumot egy magyar üzem számára gyártották, azonban az eladó és a vevő közé számlázási láncolatot építettek ki. Mielőtt az áru a vevőhöz került volna, papíron eladták szlovák cégeknek, azok pedig továbbadták magyar társaságoknak. A láncolatban strómanok nevén lévő, valós tevékenységet nem végző cégek közreműködtek azért, hogy az ügyleteket áfafizetés nélkül bonyolítsák.

A házkutatások alkalmával fontos könyvelési iratok kerültek elő ágyneműtartóból, illetve szemetesből is. Egy lakóingatlanban engedély nélkül tartott lőfegyvert is találtak a pénzügyi nyomozók, amit lefoglaltak és feljelentést tettek a Kiskőrösi Rendőrkapitányságnál.

A nyomozók a társaság vezetői által okozott kár megtérülésére és a várható pénzbírság fedezetének biztosítására a cég ingatlanjait, bankszámláit, gyártó eszközeit és árukészletét, zárolták, több gépjárművet és készpénzt is lefoglaltak.

A NAV észak-magyarországi pénzügyi nyomozói a cég vezetőit, egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki költségvetési csalás miatt. Tettük miatt tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs