hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Enyhülésre várva – Heti PénzPiac – 2023. 48. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A kellemes nyár után hosszú, szokatlanul enyhe őszben volt részünk idén. Az időjárási statisztikák szerint globálisan az egyik legmelegebb októbert kaptuk, amit valaha mértek. Azon lehet vitatkozni, hogy jót tesz-e a természetnek a korábbiaknál sokkal enyhébb hőmérséklet ilyenkor, az embereknek azonban valószínűleg igen. Ezért is esett rosszul, hogy nemrég megérkezett a tél, ahogy illik, hóval és faggyal. Ilyenkor magasabbra tekerjük a fűtéskapcsolót otthon és az irodában is, amikor pedig kimegyünk a szabadba, rétegesen felöltözünk, védekezünk a hideg ellen. Azt érezzük, hogy ilyenkor korlátozottabbak a lehetőségeink, a hideg és szürke nappalok elrontják a kedvünket, sötétebbnek látjuk a jövőt is.

A gazdaság szereplői hasonlóképpen élik meg azt, hogy a sokáig nagyon kedvező pénzügyi kondíciók hirtelen szigorodni kezdtek. A jegybankok által hosszú ideig ultra alacsonyan tartott kamatszintek és a végtelennek tűnő likviditási utánpótlás mindenkinek nagyon kényelmes helyzetet teremtett. A 2010-es években szinte minden országban két kézzel szórták a hiteleket a bankok, nagyon ritka volt, hogy valaki nem jutott nagyon olcsó finanszírozáshoz. Az akkori jelen szép volt, a jövőkép pedig a rózsaszín szemüvegen keresztül szintén.

Lehetett nagyokat álmodni, mert a lehetőségek megvalósítását nem korlátozták a monetáris hatóságok. Sőt, a lent tartott kamatokkal és rengeteg szabad pénzzel ösztönöztek mindenkit: fektessen be, vegyen fel hitelt, vásároljon ingatlant és nem utolsósorban növelje a fogyasztását, vásároljon. Szinte minden gazdasági szegmens jól teljesített a világ országaiban az elmúlt évtizedben.

Az infláció nem zavart senkit abban az időben, mert gyakorlatilag alig létezett. A problémát inkább az jelentette a jegybankárok számára, hogy túl alacsony volt a pénzromlás üteme. A gazdaság hatékony és fenntartható növekedéséhez azonban szükség van egy visszafogott, optimális mértékű inflációra. Ezt célszintként határozzák meg a központi bankok (mindegyik más értéket), aminek elérése érdekében alkalmazzák a monetáris eszköztárukat.

Tehát, ha a kitűzött értéket tartósan alulmúlja a fogyasztói árnövekedés, akkor laza pénzügyi feltételeket biztosítanak a gazdaság számára. Ellenben, ha túl erős az inflációs nyomás, akkor szigorítanak: emelik a kamatokat és csökkentik a pénzügyi rendszer likviditását, vagyis az elérhető hitelek mennyiségét.

A jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben úgy érezhetik magukat a gazdaságok szereplői, mint amikor a hosszú nyár és az igen enyhe ősz után hirtelen beköszönt a fogvacogtató tél. A kamatok az elmúlt másfél évben rekordgyorsasággal évtizedes magasságba emelkedtek és drasztikusan visszaesett az újonnan nyújtott hitelek mennyisége. Hazánkban és a nagyvilágban szinte mindenütt.

A jövőkép megváltozott, és ez főként a fejlett gazdaságokban érhető tetten. A lakosság és a vállalkozások is óvatosan tekintenek előre, a korábbi féktelen optimizmust felváltotta a józan gondolkodás. Mindenki védekezik a szigorú monetáris kondíciók és a gyenge gazdasági kilátások ellen. A megdrágult hiteleiktől igyekeznek szabadulni az adósok, és újakat sem feltétlenül vesznek fel, mert túl sokba kerül. A korábbiakhoz képest erős visszafogottság jellemzi a vállalati- és a lakossági beruházásokat is.

Ez a hangulat addig valószínűleg nem fog érdemben javulni, amíg a szigorú jegybankok meg nem enyhülnek végre, és felolvadhatnak a lefagyott gazdasági csatornák. Ez pedig a kamatok csökkentésével indulhat meg, amit akkor fognak meglépni a monetáris hatóságok, amikor végre tartós győzelmet hirdethetnek az infláció felett.

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a tartósságon van a hangsúly. Ez annyit tesz, hogy hiába süllyedne a közeljövőben a célszintek közelébe, vagy az alá a pénzromlás üteme, a központi bankok azt is figyelik, hogy ez fenntartható folyamatok eredményeképpen történik-e. Ennek érdekében a pénzrendszer likviditását a korábbiaknál szorosabbra fogják venni, és a gazdaság minden szeletét vizsgálják majd. Amíg azt látják, hogy vannak olyan szegmensek, amelyek „túl erősek”, addig nem fognak jelentősen lazítani a pénzügyi kondíciókon. Tehát, ha nem is kell számítanunk további kamatemelésekre, azért még a csökkentési ciklus indulására, azaz az enyhülésre várnunk kell jó néhány hónapot.

Örök vita – Heti PénzPiac – 2023. 47. hét

Magyarország

A KSH által publikált adatok szerint 2023. III. negyedévben 12,1 százalékkal csökkentek éves szinten a hazai beruházások, ezen belül a feldolgozóipari kapacitások azonban 6,3 százalékkal bővültek.

Az októberi termelői árindex 6,6 százalékkal mutatott alacsonyabb értéket az egy évvel korábbinál. Ez jó jel a hazai infláció további várható alakulása szempontjából.

Az állampapírpiac jól teljesített a héten, a hosszabb futamidők csökkenő hozamai másfél éves minimumokhoz közelítenek.

A forint árfolyama az elmúlt napokban a 377–380-as sávban mozgott az euróval szemben.

 

 

Európai Unió – Eurózóna

A héten inkább a kedvező gazdasági adatok voltak túlsúlyban.

A gazdasági bizalmi indexek javultak a korábbiakhoz képest, ami enyhe előretekintő optimizmust jelez a vállalkozások részéről.

Javultak a fogyasztói várakozások is, ami összhangban van a német kiskereskedelmi forgalom váratlan októberi növekedésével.

Az euróövezeti infláció novemberben tovább mérséklődött, már csak 2,4 százalékot mutat az éves érték. Ennek nyomán felerősödtek a várakozások a piacon a közeljövőbeli kamatvágással kapcsolatban.

Az EKB elnöke heti beszédében azonban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy korai még az enyhítési ciklus megkezdéséről beszélni. Inkább annak lehetőségét vetette fel, hogy további szigorításra lehet szükség, ami nem kamatemelést fog jelenteni, hanem likviditásszűkítést.

A piac az előbbiek hatására erősíteni kezdte az eurót a dollárral szemben, így hét közben 1,1 felett is járt a keresztárfolyam, aztán a hét második felében a kedvező amerikai adatok a tengerentúli valuta felé billentették a mérleg nyelvét.

 

 

USA

A novemberi fogyasztói bizalmi index a várt felett nőtt, miközben a lakossági jövedelmek az előre jelzettnél kevésbé bővültek. Mindezek eredője lehetett, hogy az év legnagyobb bevásárló ünnepén rekordszámú vásárló jelent meg az amerikai áruházakban, a költekezés mégis alig nőtt a korábbi évekhez képest.

A házárak mindenkori rekordra drágultak szeptemberben, amivel párhuzamosan az ingatlanpiac forgalma két évtizedes mélypontra süllyedt.

A héten közölt végleges 2023. III. negyedévi GDP adatok az előzetesnél is nagyobb, 5,2 százalékos bővülésről árulkodtak.

Emellett pedig az inflációs komponensek alakulása azt mutatja, hogy tovább mérséklődött a gazdaságban az árnyomás, bár még mindig jóval a Fed célja feletti.

A munkaerőpiac feszessége nagyon lassan ugyan, de enyhül.

A hosszú állampapírhozamok tovább csökkentek a héten, ami jó eséllyel azt jelzi, hogy az elmúlt hetekben az 5 százalékot közelítő szint már nagyon sok olyan globális befektető (nyugdíjpénztárak, befektetési alapok, állami alapok) figyelmét is felkeltették, akik korábban nem foglalkoztak ezzel a befektetési lehetőséggel. A kereslet most koncentráltan jelentkezett, ez enyhülhet a jövőben. A kínálat viszont még a következő évben is jelentősen bővülni fog a továbbra is féktelenül költekező szövetségi kormány miatt. Ez jó eséllyel tartósan magas dollárkötvény hozamszinteket fog eredményezni.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás egy részének terven felüli értékcsökkenése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Vállalkozás és garancia

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31