hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elhunyt a bt. beltagja: mit lehet tenni?

  • adozona.hu
1

Több olyan sajnálatos élethelyzethez kapcsolódó kérdés is érkezett az Adózóna oldalához, amely bt. beltagjának halálához kapcsolódik. Mit lehet tenni, ha a bt. végelszámolás alatt áll, és az elhunyt beltag egyben a végelszámoló is volt, vagy miként szüntethető meg egy bt, ha az elhunyt beltag volt az egyetlen, akinek megfelelő végzettsége volt a tevékenység végzéséhez? Két olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

1.
A kérdés részletesen így hangzik:
folyamatban lévő egyszerűsített végelszámolás ideje alatt a bt. beltagja (aki egyben végelszámoló is) elhalálozik. A társaság több kültaggal is rendelkezik. Jogszabály alapján van-e arra lehetőség, hogy a kültagok közül vegye át valaki az ügyvezetői/végelszámolói feladatokat, és az egyszerűsített végelszámolás így befejezhető legyen? Amennyiben igen, van-e egyéb bejelentési kötelezettség valamilyen irányba, vagy egyedül T1041-en a jogviszony-megszűnés, illetve az új jogviszony létrejötte?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:158. § (2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy ha a társaságnak nem maradt vezető tisztségviselője a jogutód nélküli megszűnésig az a tag minősül vezető tisztségviselőnek, aki megfelel a vezető tisztségviselőkre vonatkozó törvényi előírásoknak. Ebben az esetben a társaság vezető tisztségviselője kijelölés vagy választás hiányában is a kültag is lehet.

A fenti jogszabályhely alapján tehát az a kültag tekinthető vezető tisztségviselőnek, aki megfelel a vezető tisztségviselőkkel szemben támasztott követelményeknek (nagykorú, cselekvőképes, nem áll eltiltás hatálya alatt stb.). Álláspontom szerint az egyszerűsített végelszámolás befejezésének nincs akadálya, de ha addig nem történik meg a volt tag örökösével az elszámolás, akkor a vagyonfelosztási javaslatban az elszámolási kötelezettség átvállalásáról is rendelkezni kell.

A jogviszonyokban bekövetkezett változásokat be kell jelenteni a NAV-nak a T1041-es nyomtatványon.

2.
A kérdés részletesen így hangzik:
2022 februárjában a bt. beltagja hirtelen elhunyt, állatorvos praxisa volt. A kültag a lánya, aki eladóként az állateledelboltban volt eladó. Mivel a tevékenységet nem tudja képzettség hiánya miatt továbbvinni, szeretné a bt.-t egyszerűsített végelszámolással megszüntetni. A NAV-tól és a cégbíróságtól két különböző választ kaptunk. Kérem, szíveskedjenek tájékoztatni, mi ebben az esetben az elsődleges teendőnk! Hogyan tudjuk a cégbíróság felé jelölni mint képviselőt, és hogy tudunk cégkaput nyitni? Ebben nincs tapasztalatunk, kérem, írják meg a teendőinket lépésről lépésre! A pénztárgép nem működik, azt is le szeretnénk jelenteni, bevallásokat kell küldeni, de egyelőre áll minden.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Sajnos nincsenek jó híreim, az említett ügyben nagyon nehéz megfelelően eljárni, és több út is lehetséges. Egy biztos, amíg nincs beltag és a cég ügyvezetője is a beltag volt, nem tudnak újabb ügyvezetőt választani. Én egy lehetséges megoldást látok az ügyben, miszerint a hagyatékot átadó közjegyzőtől kell ügygondok kirendelését kérniük. Az ügygondnok lehet a lánya is, és ezzel el tudja intézni a szükséges lezárásokat.

Második lépésként – mivel meg szeretnék szüntetni a céget – , ehhez nincs szükség másra, mint bejelenteni a cégbíróságra, a Ptk. ezen rendelkezései alapján:
3:158. § [A társaság valamennyi beltagja vagy valamennyi kültagja tagsági jogviszonyának megszűnése].

(1) Ha valamennyi beltag vagy valamennyi kültag tagsági jogviszonya megszűnik, az ettől számított hathónapos határidőn belül a társaságnak be kell jelentenie a nyilvántartó bíróságnak, hogy a társasági szerződés megfelelő módosításával helyreállította a betéti társaságként való működés feltételeit, vagy azt, hogy a betéti társaságot közkereseti társasággá alakította át, vagy azt, hogy a társaság átalakulását, egyesülését, jogutód nélküli megszüntetését elhatározta.

A pénztárgép és egyéb problémákat is csak a kirendelt ügygondnok fogja tudni intézni.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
drPethes Margit ügyvéd

azért szólok hozzá, mert egy nagyon lényeges kérdés kimaradt: az, hogy a cégváltozást a Cégbiróságon kizárólag akkor lehet már átvezettetni, ha a közjegyző átadta a hagyatékot, azaz az elhunyt üzletrészét. Ez általában hosszu hónapokat vesz igénybe, a közjegyző részére az elhalálozás napjának dátumával kell benyujtani közbenső mérleget , amely a Bt beli hagyaték értékét kimutatja.

.dr Pethes Margit ügyvéd KASZ 36067129

elnézést, hogy beleszóltam, de a gyakorlatban a közjegyzői közremüködés rendkivül fontos tényező.

másik: nyilván fontos kérdés a regisztráció, ezért mégis szakmai hozzászólások részére meg lehetne tartani a hozzászólás kategóriát. Megpróbáltam regisztrálni, de nincs időm a macerás eljárásra. Nem kérek választ. Évekig tartottam jogi oktatás t az akkori Belker Továbbképző Int-ben irtam kis jogi tankönyvet is, ami még mindig megvan a parlamenti könyvtárban , az unokám látta is ott természetben. 18 évig voltam jogi szakértői megbizott a PM-ben. Most nem birtam ellenállni,hogy a fentieket ne irjam le. Noreply.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan átruházásának adóvonzata

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingóság értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1