hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy százalékos felajánlás több évre?

  • MTI

Változhat a civil szervezetek szabályozása részben az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséhez kapcsolódva, továbbá egyszerűsödhetnek a megszűnés, az egyesülés, a szétválás szabályai, és több évre lehetne felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát. Az erről szóló törvénytervezetet a kormány honlapján tették közzé.

A törvénytervezet szerint egyszerűsödnének és jobban igazodnának a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés (egyszerűsített törlés, végelszámolás, kényszer-végelszámolás, felszámolás), illetve az átalakulás (szétválás, különválás, összeolvadás, beolvadás) szabályai.   

Egyszerűbb lesz a civil szervezet megszűnéséhez kapcsolódó eljárás, ugyanakkor hitelezőket védő garanciák is megjelennek a szabályozásban. Az egyesülés és a szétválás a gazdasági társaságokhoz képest egyszerűsített eljárásrendben történne.

A közhasznú jogállással nem rendelkező szervezetek számára adminisztratív könnyítés, hogy közhasznúsági mellékletet a jövőben nem kellene készíteniük. A közhasznú jogállású szervezetek felügyelőbizottság kötelező létrehozására vonatkozó bevételi értékhatára ötmillióról ötvenmillió forintra nőne.   

A tervezet lehetővé teszi, hogy a gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem folytató civil szervezetek számviteli beszámolójuk letétbe helyezésével tegyenek eleget társaságiadó-bevallási kötelezettségüknek, ezt a bíróság hivatalból továbbítja az adóhatóság részére.   

Az szja 1 százalékának felajánlása a tervezet szerint több adóévre is vonatkozhat, ez az adózó eltérő rendelkezéséig vagy rendelkezése visszavonásig szólna. Ennek a változtatásnak az a célja  hogy a civil szervezetek több évre tudják tervezni tevékenységüket, bevételeiket, az 1 százalékos felajánlások feldolgozása pedig költséghatékonyabbá váljon az adóhatóság számára. Az 1 százalékos rendelkezésre igényt tartó szervezetek technikai azonosítót kapnának, ennek bevezetésével lehetővé válik a felajánlást megelőző jogosultságigazolás (jelenleg utólag igazolják a szervezetek, így a felajánló nem tudja, hogy célba ér-e majd a felajánlása), továbbá elkerülhetők lesznek a hasonló nevekből adódó visszaélések és korábban juthatnak forráshoz a kedvezményezettek (a jelenlegi december helyett már az év közepén).   

A változtatásokat részben az új Ptk. hatályba lépése, részben a 2011 decemberében elfogadott Civil törvény alkalmazásának tapasztalatai, részben pedig a jogszabályok közti összhang és átláthatóság követelménye indokolja. A véleményezés határideje a tárcánál október 1-je.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagnak adható kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Magyarországi cég, angol ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Főállású katás 4 órás munkaviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close