hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy százalékos felajánlás több évre?

  • MTI

Változhat a civil szervezetek szabályozása részben az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséhez kapcsolódva, továbbá egyszerűsödhetnek a megszűnés, az egyesülés, a szétválás szabályai, és több évre lehetne felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát. Az erről szóló törvénytervezetet a kormány honlapján tették közzé.

A törvénytervezet szerint egyszerűsödnének és jobban igazodnának a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés (egyszerűsített törlés, végelszámolás, kényszer-végelszámolás, felszámolás), illetve az átalakulás (szétválás, különválás, összeolvadás, beolvadás) szabályai.   

Egyszerűbb lesz a civil szervezet megszűnéséhez kapcsolódó eljárás, ugyanakkor hitelezőket védő garanciák is megjelennek a szabályozásban. Az egyesülés és a szétválás a gazdasági társaságokhoz képest egyszerűsített eljárásrendben történne.

A közhasznú jogállással nem rendelkező szervezetek számára adminisztratív könnyítés, hogy közhasznúsági mellékletet a jövőben nem kellene készíteniük. A közhasznú jogállású szervezetek felügyelőbizottság kötelező létrehozására vonatkozó bevételi értékhatára ötmillióról ötvenmillió forintra nőne.   

A tervezet lehetővé teszi, hogy a gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem folytató civil szervezetek számviteli beszámolójuk letétbe helyezésével tegyenek eleget társaságiadó-bevallási kötelezettségüknek, ezt a bíróság hivatalból továbbítja az adóhatóság részére.   

Az szja 1 százalékának felajánlása a tervezet szerint több adóévre is vonatkozhat, ez az adózó eltérő rendelkezéséig vagy rendelkezése visszavonásig szólna. Ennek a változtatásnak az a célja  hogy a civil szervezetek több évre tudják tervezni tevékenységüket, bevételeiket, az 1 százalékos felajánlások feldolgozása pedig költséghatékonyabbá váljon az adóhatóság számára. Az 1 százalékos rendelkezésre igényt tartó szervezetek technikai azonosítót kapnának, ennek bevezetésével lehetővé válik a felajánlást megelőző jogosultságigazolás (jelenleg utólag igazolják a szervezetek, így a felajánló nem tudja, hogy célba ér-e majd a felajánlása), továbbá elkerülhetők lesznek a hasonló nevekből adódó visszaélések és korábban juthatnak forráshoz a kedvezményezettek (a jelenlegi december helyett már az év közepén).   

A változtatásokat részben az új Ptk. hatályba lépése, részben a 2011 decemberében elfogadott Civil törvény alkalmazásának tapasztalatai, részben pedig a jogszabályok közti összhang és átláthatóság követelménye indokolja. A véleményezés határideje a tárcánál október 1-je.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close