hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Doppingolt gazdaság kötőféken – Heti PénzPiac – 2023. 46. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. összefoglalja az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A jegybankok olyan monetáris politikát alkalmaztak az elmúlt évtizedben, melyet korábban még soha nem próbáltak ilyen összetételben és intenzitással. Az extrém alacsony kamatokat a „végtelen” likviditással kombinálták, aminek hatására a világ gazdasága megtáltosodott. Sportnyelvre fordítva: gyakorlatilag doppingszerrel érte el a pénzügypolitika azt, amit hosszú, kitartó, kemény edzéssel kellett volna.

Ennek azonban hasonló következményei lehetnek a gazdaságokban és társadalmakban, mint a teljesítménynövelőknek egy sportoló szervezetében. Az erőn felüli eredmény alapvetően jól mutat kifelé, de belül káros folyamatok zajlanak. Egy idő után a kívánt hatást nem lehet produkálni a megfelelő stimulálás nélkül, ezért abból még több kell. Aztán a feszített tempóval elérkezik a teljesítőképesség határa. Aggasztó jelek mutatkoznak a szervezetben, felszökik a sportoló láza, ezt a gazdaságokban az infláció testesíti meg.

Doppingszer nélkül azonban nem lesz ugyanolyan a teljesítmény, mint korábban. Az adagolás újrakezdésének viszont végzetes következményei lehetnek. Így marad a lassabb tempó, amíg teljesen ki nem tisztul a szervezet.

A túlhajszolt teljesítménynek egyéb mellékhatásai is vannak a gazdaságban. Az infláció előtt az alacsony kamatok a végtelen hitelekkel oda vezettek, hogy a normálisnál jóval nagyobb mértékben adósodtak el a piac szereplői, főként a vállalatok és az államok. Tették mindezt annak reményében, hogy a felpumpált gazdasági teljesítmény hosszú-hosszú időn keresztül fenn fog maradni, ami a lakossági kereslet magas szintjét is garantálja.

Az időközben kiszabadult infláció szellemét a jegybankok mindenáron vissza akarják tuszkolni a palackba. Ehhez minden eszközt felhasználnak, kezdve a gyorsan és magasra emelt, majd huzamosabb ideig ott tartott kamatokkal. Ez azonban szerintük nem lesz elegendő, a pénzügyi rendszer likviditását is arra a szintre kell csökkenteni, amit a gazdasági teljesítőképesség megkíván.

A megemelt kamatok a drasztikusan megnövekedett adósságszintekkel párosulva jelentős lakossági, vállalati és állami költség- és kiadásnövekedést eredményeznek. Ehhez jön még a keresleti oldal normalizálódása, amit most visszaesésként érzékelünk. A közgazdászok szerint azonban a vállalati kínálatnak kell majd alkalmazkodnia az új, alacsonyabb szintekhez.

A korábbi, erőltetett teljesítménynövekményt a jegybankok valószínűleg nem akarják ismét elérni, mert az egyértelműen jelentős inflációval jár. Márpedig a monetáris politika legfőbb szervének legfontosabb feladata a fogyasztói árak növekedésének kordában tartása, csak ezután következhet a gazdasági növekedés támogatása.

Magyarország

A héten megismerhettük a 2023. III. negyedévi GDP teljesítmény adatot: a hazai gazdaság végre kilépett a recesszióból, 0,9 százalékos bővülést mutatott az előző negyedévhez képest. Az éves adat azonban még mindig 0,4 százalékos visszaesést jelez.

A kedvező októberi inflációs adatra a héten reagált a piac: a hosszú futamidejű állampapírok hozama jelentősen csökkent.

Az MNB alelnöke egy nyilatkozatban már megelőlegezte a jövő heti, következő kamatcsökkentés 0,75 százalékos mértékét. Ha ez valóban így lesz, akkor a jegybanki alapkamat 11,5 százalékos lehet majd jövő hét szerdától.

A forint tartotta erejét az euróval szemben, a héten végig a 376-379-es tartományban mozgott az árfolyam.

 

Európai Unió – Eurózóna

 

Az ipari termelés továbbra is lehangoló képet mutat az euróövezetben: havi szinten 1,1 százalékot csökkent az értéke, míg az éves szám 6,9 százalékkal lett alacsonyabb a 12 hónappal korábbinál.

A német nagykereskedelmi árak 4,2 százalékos éves szintű csökkenést jeleztek októberben, ami kedvező az infláció várható alakulására nézve.

Ugyanakkor novemberben javult az eurózóna vállalkozásainak üzleti hangulata, ami 6 hónap után az első pozitív jel.

A munkaerőpiac továbbra is nagyon jó kondícióban van az eurót használó országokban, egyelőre nem mutatkozik jele gyengülésnek.

A héten az EKB elnöke arról beszélt, hogy az eddig ütemesen csökkent eurózóna infláció vélhetően nőni fog valamelyest a következő hónapokban. Ez azonban egy normális folyamat, és a jelenlegi 4 százalék feletti kamatszint elegendő lesz ahhoz, hogy egy éven belül elérje a jegybank a 2 százalékos inflációs célt.

Így a piac azt árazza, hogy az euró kamat tartósan a jelenlegi szinten marad, és érdekes módon ez még az eurót erősítette is a dollárral szemben. A keresztárfolyam az előző heti 1,067-ről 1,085-re ugrott, ami 1,5 százalékos európai deviza-előnyszerzést jelent.

 

USA

 

A hét legnagyobb hatású adatai:

Az adósságplafon körüli problémák újra fellángoltak, aminek következtében a Moody’s hitelminősítő az AAA (kiváló) besorolású USA államadósság kilátásait az eddigi stabilról negatívra változtatta.

A legfrissebb inflációs adatok azt mutatják, hogy a múlt havi emelkedés egyszeri tényezőknek volt betudható. Ezzel együtt jó esély van arra, hogy lassan a céltartományba süllyedjen a fogyasztói árnövekedés mértéke.

Amíg az első hír szinte semmilyen piaci reakciót nem váltott ki, addig a második hatására felerősödött a piaci optimizmus. A befektetők már azt kezdték el vizionálni, hogy hamarosan elindul a kamatcsökkentési ciklus. A Fed részéről azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy ennek még nem jött el az ideje – a piac mintha meg sem hallaná.

Ami továbbra is igazán aggasztja a jegybankot, hogy a munkaerőpiac feszes, a lakossági fogyasztás nem esik vissza (értsd: még nem mutatja a normalizálódás jeleit). Erre azonban addig hiába várnak, amíg a szövetségi kormányzat túlköltekezése egyértelműen arra irányul, hogy fenntartsa a kedvező gazdasági teljesítményt. Teszik ezt még annak árán is, hogy a költségvetési hiány kiugró nagyságú, az államadósság pedig soha nem látott mértékűre hízott.

A tájékoztatás nem teljeskörű. A jelen dokumentum nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak voltak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB, FED.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink