hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bamosz: 7,9 százalékkal nőtt, 11 350 milliárd forint a befektetési alapokban kezelt vagyon

  • MTI

Júniusban 7,9 százalékkal, 11 351 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) pénteken az MTI-vel.

A pénzpiaci alapokhoz 115 milliárd forintnyi tőke érkezett, ami a nettó eszközértékhez viszonyítva is nagy összeg, ennek megfelelően összességében 32,9 százalékkal nőtt a kategória vagyona júniusban – emelte ki a szövetség.

A kötvényalapokhoz 22,3 milliárd forint friss tőke érkezett, ami a korábbi hónapokhoz viszonyítva kevésnek tűnik. A Bamosz tájékoztatása szerint a rövid futamidejű és a szabad futamidejű kötvényalapok közül – befektetési politikájuk módosításával – több is kategóriát váltott júniusban. Emiatt a rövid futamidejű kötvényalapok összvagyona 47 milliárd forinttal csökkent. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 54,7 milliárd forint volt, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 14,6 milliárd érkezett. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, de így is csak 2,4 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória – közölték.

A tőkevédett alapok vagyona egy új alap indulása, illetve a kategóriaváltások miatt jelentősen, több mint 400 milliárd forinttal nőtt – jelezte a Bamosz.

A vegyes alapoktól 21,2 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok ugyanakkor kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 0,9 százalékkal nőtt.

A részvényalapoknál kisebb, 2,1 milliárd forintos tőkebeáramlás történt, az árfolyamok viszont kedvezően alakultak, így a részvényalapok vagyona 4,5 százalékkal nagyobb lett.

Az abszolút hozamú alapok vagyona 44,1 milliárd forinttal emelkedett. A hozamok is pozitívan alakultak, így 6,2 százalékkal bővült a kategória vagyona, ami már stabilan 1000 milliárd fölé került.

A származtatott alapok vagyona is gyarapodott, 15,7 milliárdos értékben, ami a kategória viszonylagosan kis mérete miatt jelentős, 62 százalékos növekedést idézett elő.

Az ingatlanalapok esetében 27,3 milliárdnyi tőke érkezett júniusban. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,5 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál.

Az árupiaci alapoknál 0,4 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok azonban kedvezően alakultak, így a vagyon 3 százalékkal nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál közel 4 milliárd forintos tőkebeáramlás történt, a vagyon 3,7 százalékkal nőtt júniusban.

A Bamosz 25 tagja összesen 14 800 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 11 350 milliárd forintot befektetési alapokban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink