hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

BIREG – szankciómentes időszakkal indult az előzetes engedélyregisztrációs rendszer

  • adozona.hu

Részben felváltva a korábbi ekáerkötelezettséget, részben azzal párhuzamosan működve 2021. január elsejével – egyhónapos, szankciómentes, türelmi időszakkal – elindult az úgynevezett előzetes engedélyregisztrációs rendszer (BIREG), amely a közlekedési hatóság által üzemeltetett, nyilvánosan elérhető informatikai rendszer. A rendszerrel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az Andersen Magyarország foglalta össze.

Az új kötelezettség alapján az adott fuvarozáshoz kapcsolódóan használt engedélyeket és a szállítások adatait valós időben rögzíteni kell a BIREG-ben. Az új rendszer egyszerre ró adminisztrációs terheket a fuvarozókra, a feladókra és a címzettekre, a jelentős bírságtételek miatt pedig érdemes mielőbb megkezdeni a felkészülést annak érdekében, hogy február 1-jétől már olajozottan tudjanak működni a BIREG-folyamatok.

Többek között az Európai Bizottság által megfogalmazott kritikai észrevételére válaszul az ekáerkötelezettség az ún. „nem kockázatos termékek” esetében kivezetésre került, ugyanakkor a jogalkotó szerette volna az ekáer vitathatatlan előnyeit valahogy átmenteni annak érdekében, hogy az áfacsalásoknak továbbra is hatékonyan elejét tudja venni. Habár a BIREG jogszabályban nevesített célja a hazai közúti személy- és áruszállító vállalkozások védelme, minden kétséget kizáróan a BIREG arra is hivatott lesz, hogy legalább részben betöltse az ekáer kivezetésével párhuzamosan hagyott űrt. Ezért az új szabályoknak való megfelelés alapvető fontosságú lesz minden kötelezett számára. Fontos megemlíteni emellett, hogy az ekáer és a BIREG továbbra is párhuzamosan működik majd a „kockázatos termékek” fuvarozása esetében. Ez utóbbi termékkör esetében tehát egyértelműen az adminisztrációs kötelezettségek növekedéséről beszélhetünk.

Az alábbiakban röviden áttekintjük a legfontosabb szabályokat.

Fuvarozói regisztráció

A BIREG-be kötelező regisztrálni:
♦ a Magyarország területét érintő, díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel;
♦ a Magyarország területét érintő, saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végző 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel; továbbá
♦ a Magyarország területén kabotázs fuvarozást végző tehergépjárművel történő fuvarfeladás esetén.

A regisztrációt az érintett tehergépjármű üzembentartója, vagy a szállító köteles elvégezni a jogszabályban meghatározott időpontban. A regisztráció alkalmával a vállalkozás alapadatait, tevékenységi vagy közösségi engedély adatait, a felhasználók adatait és jogosultságait szükséges rögzíteni.

A feladó és a címzett feladatai

A BIREG-regisztráció kapcsán a feladó (Magyarországi felrakás helyén) és a címzett (magyarországi lerakás helyén) feladatai közé tartozik a releváns engedélyek, fuvarregisztráció vizsgálata, valamint hiba esetén a hatósági bejelentés megtétele. Az elvégzett vizsgálatot megfelelően adminisztrálni kell, és külön dokumentummegőrzési kötelezettséget kell teljesíteni. A feladó és a címzett feladatai némileg változnak 2021. július elsejétől, fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy mikor milyen szabályoknak kell megfelelni.

Bírságkockázat

A közlekedési hatóság külön ellenőrzési jogköröket kap a szabályok betartatására. A BIREG-szabályok megszegése esetén a szállítót, járművezetőt fuvaronként 500 ezer forinttól 800 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja, míg a feladó–címzett részére 300 ezer forintos bírság szabható ki – ugyancsak fuvaronként.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó bérhizlalás II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Művégtag költségeinek átvállalása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs