hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az EU-n belüli adóügyi információcsere hiányosságai hozzájárulhatnak az adóelkerüléshez és az adókijátszáshoz

  • MTI

Az Európai Unió tagállamai közötti adóügyi információcsere továbbra sem elegendő a méltányos és eredményes adózás biztosításához az egységes piacon, a hiányosságok hozzájárulhatnak az adóelkerüléshez és az adókijátszáshoz – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke kedden.

Az uniós számvevőszék közleménye szerint, a problémák nem kizárólag az uniós jogszabályi keretet, hanem annak végrehajtását és nyomon követését is érintik.

A jelentés arra figyelmeztetett, hogy az adóügyi információk cseréjére az Európai Bizottság által létrehozott jogszabályi keret átlátható és logikus, de több hiányossága is van. Egyebek mellett a jogszabályi keret nem szab gátat eléggé az adókikerülésnek és az adókijátszásnak, az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik a kriptovalutákra, de más bevételi formákra sem, továbbá a tagállamoknak nyújtott segítség sem éri el a szükséges mértéket.

Megjegyezték, az adóügyi információcserére szolgáló rendszer jól működhet, ha az adatok pontosak, hiánytalanok és időben megérkeznek. A megosztott információkat azonban ritkán használják fel kellő mértékben, ami adóbevétel-kieséshez vezet. A határokon átnyúló tranzakciók pedig egyre növekvő száma megnehezíti a tagállamok számára a megfizetendő adók helyes megállapítását, ez elősegíti az adókikerülést és az adókijátszást – tették hozzá.

A közlemény Pelczné Gáll Ildikót, a számvevőszék ellenőrzéséért felelős tagját idézte, aki szerint a méltányos adózás az uniós gazdaság sarkalatos pontja. Növeli a jogbiztonságot az adófizetők számára, fokozza a beruházásokat, élénkíti a versenyt és az innovációt – mondta.

A jelentés végezetül kiemelte: csak a társaságiadó-kikerülés miatt kieső uniós adóbevételek nagyságrendje évente 50 és 70 milliárd euró között mozog. Az egyedi adózási szabályokat, vagy az adóbeszedés kifogásolható hatékonyságát is figyelembe véve a kieső adóbevételek mértéke elérheti akár a 190 milliárd eurót is. A tagállamok közötti együttműködés tehát elengedhetetlen annak biztosításához, hogy a kivetett adókat az azokra jogosult tagállamokban hiánytalanul beszedjék – állapította meg az uniós számvevőszék.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék utáni szochómentesség

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ápolási díj melletti munka

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close