hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkatrész vásárlása az eBay-ről továbbértékesítési céllal

  • adozona.hu

Hogyan történik a vámkezelés, ha egy kft. eBay-ről vásárol alkatrészt, amelyet tovább szeretne értékesíteni? Érinti-e a beszerzés a BIREG-kötelezettséget? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. eBay-ről vásárolna alkatrészeket, melyeket itt továbbértékesítene. Az alkatrészek postán érkeznének, de az áfát IOSS rendszeren belül fizetné meg. Ekkor a vámkezelés a postán történik? Mi ennek a menete? Ha IOSS rendszeren kívül történik, akkor a posta végzi a vámoltatást és az áfát (ha az áru értéke meghaladja a 150 eurót)? Ez a beszerzés érinti az ekáer (BIREG) kötelezettséget?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kérdés alapján számomra nem egyértelmű, hogy az „itt” továbbértékesítene pontosan mit jelent. Az sem derül ki a kérdésből, hogy kik a kft. vevői.

Az IOSS rendszer említése miatt feltételezem, hogy harmadik államból importált termékek távértékesítéséről van szó, tehát teljesülnek az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 12/B §-ában szereplő feltételek.

A feltett kérdésekkel kapcsolatban véleményem a következő:

1. Az alkatrészek postán érkeznének, de az áfát IOSS rendszeren belül fizetné meg. Ekkor a vámkezelés a postán történik?

A Magyar Posta honlapján szereplő tájékoztatás szerint, ha a címzett a külföldi webáruházban (egyablakos import ügyintézés során – IOSS) már a vételárral együtt előzetesen megfizette az áfa összegét, az automatikus vámkezelés megtörténik.

Ilyen esetben a feladó webáruháztól/külföldi postáktól előzetesen, elektronikusan, egy erre a célra kialakított IT-rendszeren keresztül megkapja a Magyar Posta a küldemények adatait, beleértve a feladó és címzett adatait, a küldemény értékét, tartalmát és a nemzetközi szállítási díjat (https://www.posta.hu/ugyfelszolgalat/vam).

2. Ha IOSS rendszeren kívül történik, akkor a posta végzi a vámoltatást és az áfát (ha az áru értéke meghaladja a 150 eurót)?

Ilyen esetben a Magyar Posta honlapján szereplő tájékoztatás szerint a vámkezeléshez nyilatkozatot kell a címzettnek benyújtani arról, hogy a Postát bízza meg küldeménye vámkezelésével. Ez megtehető a küldemény Magyarországra érkezését megelőzően, illetve akkor, ha már beérkezett Magyarországra a küldemény és jellegéből adódóan megbízásos vámkezelés szükséges. Ilyen esetben a Posta értesítést küld, és felkéri a címzettet a vámkezeléshez szükséges információk megadására, majd elvégzi a vámkezelést és megfizeti a kapcsolódó közterheket (vám és áfa).

3. Ez a beszerzés érinti az ekáer (BIREG) kötelezettséget?

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről 13/2020. (XII. 23.) PM rendelet 2. § (2) bekezdés alapján a jelentési kötelezettség harmadik országból érkező küldeményekre nem terjed ki, ugyanakkor Magyarországról az Európai Unióba történő feladásra igen. A bejelentésköteles termékek körét rendelet határozza meg (az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014-es NGM rendelet), itt az alkatrészek vámtarifaszáma alapján kell elbírálni, hogy felmerül-e kötelezettség.

Továbbá, a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (BIREG) 1. § (1) bekezdése alapján a hatály

a Magyarország területén belföldi forgalomban és nemzetközi forgalomban;

  • tehergépjárművel díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, valamint autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási tevékenységre (a rendelet alkalmazásában a továbbiakban együtt: közúti közlekedési szolgáltatás);
  • tehergépjárművel végzett saját számlás közúti áruszállításra; és
  • autóbusszal végzett saját számlás személyszállításra;
  • valamint az ilyen tevékenységet végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre; továbbá
  • a Magyarországon székhellyel rendelkező, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezetek (a továbbiakban: gazdálkodó szervezet) által Magyarország területén kívül nemzetközi forgalomban végzett közúti közlekedési szolgáltatásra terjed ki.

Amennyiben a kft. a fentieket nem végzi (a fuvarozással mást bíz meg), úgy a BIREG-kötelezettsége kizárólag az alábbiakra terjed ki:

  • a magyarországi felrakás helyén a feladónak, a magyarországi lerakás helyén a címzettnek vizsgálnia kell a vonatkozó fuvarengedély meglétét, időbeli hatályát és az adott árutovábbítási feladatnak való megfelelését, a fuvarregisztráció érvényességét; továbbá
  • a magyarországi felrakás helyén a feladó, a magyarországi lerakás helyén a címzett a meghatározott engedéllyel végzett fuvarozás esetén a BIREG rendszerben ellenőrzi a szállító által előzetesen feltöltött CEMT vagy bilaterális engedély meglétét, továbbá, rögzíti a felrakás és a lerakás helyét, idejét, az árutovábbítási feladatot végző tehergépjármű kilométeróra állását, továbbá feltölti a regisztrált fuvarfeladathoz tartozó fuvarlevelet (engedélykezelés).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs