hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkatrész vásárlása az eBay-ről továbbértékesítési céllal

  • adozona.hu

Hogyan történik a vámkezelés, ha egy kft. eBay-ről vásárol alkatrészt, amelyet tovább szeretne értékesíteni? Érinti-e a beszerzés a BIREG-kötelezettséget? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. eBay-ről vásárolna alkatrészeket, melyeket itt továbbértékesítene. Az alkatrészek postán érkeznének, de az áfát IOSS rendszeren belül fizetné meg. Ekkor a vámkezelés a postán történik? Mi ennek a menete? Ha IOSS rendszeren kívül történik, akkor a posta végzi a vámoltatást és az áfát (ha az áru értéke meghaladja a 150 eurót)? Ez a beszerzés érinti az ekáer (BIREG) kötelezettséget?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kérdés alapján számomra nem egyértelmű, hogy az „itt” továbbértékesítene pontosan mit jelent. Az sem derül ki a kérdésből, hogy kik a kft. vevői.

Az IOSS rendszer említése miatt feltételezem, hogy harmadik államból importált termékek távértékesítéséről van szó, tehát teljesülnek az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 12/B §-ában szereplő feltételek.

A feltett kérdésekkel kapcsolatban véleményem a következő:

1. Az alkatrészek postán érkeznének, de az áfát IOSS rendszeren belül fizetné meg. Ekkor a vámkezelés a postán történik?

A Magyar Posta honlapján szereplő tájékoztatás szerint, ha a címzett a külföldi webáruházban (egyablakos import ügyintézés során – IOSS) már a vételárral együtt előzetesen megfizette az áfa összegét, az automatikus vámkezelés megtörténik.

Ilyen esetben a feladó webáruháztól/külföldi postáktól előzetesen, elektronikusan, egy erre a célra kialakított IT-rendszeren keresztül megkapja a Magyar Posta a küldemények adatait, beleértve a feladó és címzett adatait, a küldemény értékét, tartalmát és a nemzetközi szállítási díjat (https://www.posta.hu/ugyfelszolgalat/vam).

2. Ha IOSS rendszeren kívül történik, akkor a posta végzi a vámoltatást és az áfát (ha az áru értéke meghaladja a 150 eurót)?

Ilyen esetben a Magyar Posta honlapján szereplő tájékoztatás szerint a vámkezeléshez nyilatkozatot kell a címzettnek benyújtani arról, hogy a Postát bízza meg küldeménye vámkezelésével. Ez megtehető a küldemény Magyarországra érkezését megelőzően, illetve akkor, ha már beérkezett Magyarországra a küldemény és jellegéből adódóan megbízásos vámkezelés szükséges. Ilyen esetben a Posta értesítést küld, és felkéri a címzettet a vámkezeléshez szükséges információk megadására, majd elvégzi a vámkezelést és megfizeti a kapcsolódó közterheket (vám és áfa).

3. Ez a beszerzés érinti az ekáer (BIREG) kötelezettséget?

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről 13/2020. (XII. 23.) PM rendelet 2. § (2) bekezdés alapján a jelentési kötelezettség harmadik országból érkező küldeményekre nem terjed ki, ugyanakkor Magyarországról az Európai Unióba történő feladásra igen. A bejelentésköteles termékek körét rendelet határozza meg (az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014-es NGM rendelet), itt az alkatrészek vámtarifaszáma alapján kell elbírálni, hogy felmerül-e kötelezettség.

Továbbá, a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (BIREG) 1. § (1) bekezdése alapján a hatály

a Magyarország területén belföldi forgalomban és nemzetközi forgalomban;

  • tehergépjárművel díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, valamint autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási tevékenységre (a rendelet alkalmazásában a továbbiakban együtt: közúti közlekedési szolgáltatás);
  • tehergépjárművel végzett saját számlás közúti áruszállításra; és
  • autóbusszal végzett saját számlás személyszállításra;
  • valamint az ilyen tevékenységet végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre; továbbá
  • a Magyarországon székhellyel rendelkező, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezetek (a továbbiakban: gazdálkodó szervezet) által Magyarország területén kívül nemzetközi forgalomban végzett közúti közlekedési szolgáltatásra terjed ki.

Amennyiben a kft. a fentieket nem végzi (a fuvarozással mást bíz meg), úgy a BIREG-kötelezettsége kizárólag az alábbiakra terjed ki:

  • a magyarországi felrakás helyén a feladónak, a magyarországi lerakás helyén a címzettnek vizsgálnia kell a vonatkozó fuvarengedély meglétét, időbeli hatályát és az adott árutovábbítási feladatnak való megfelelését, a fuvarregisztráció érvényességét; továbbá
  • a magyarországi felrakás helyén a feladó, a magyarországi lerakás helyén a címzett a meghatározott engedéllyel végzett fuvarozás esetén a BIREG rendszerben ellenőrzi a szállító által előzetesen feltöltött CEMT vagy bilaterális engedély meglétét, továbbá, rögzíti a felrakás és a lerakás helyét, idejét, az árutovábbítási feladatot végző tehergépjármű kilométeróra állását, továbbá feltölti a regisztrált fuvarfeladathoz tartozó fuvarlevelet (engedélykezelés).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag munkaviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs