34 találat a(z) Niveus Consulting Group cimkére

A Niveus Consulting Group kommentárja az áfacsalással vádolt Bolt Taxi kapcsán Cikk

Az ügy háttere, hogy a budapesti taxitársaságok azzal vádolják a „Bolt”-ot, hogy ő az engedélyezett tevékenységét nem saját maga végzi, hanem azt kiszervezi külföldi partnerének annak érdekében, hogy kihasználva az uniós jogszabályokat, kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak azáltal, hogy azok nem fizetnek be áfát – írja a Niveus Consulting Group kommentárjában.

Pesszimisták, de tudatosabbak a magyar vállalkozások Cikk

Második alkalommal készítette el felmérését a Niveus Consulting Group a magyar vállalkozások gazdasági várakozásairól. Az elkövetkező 2 évre a megkérdezettek háromnegyede látja kedvezőtlenebbnek az ország gazdasági kilátását az elmúlt 2 évhez képest. Többen (83 százalék) rendelkeznek válságtervvel, mint tavaly. Nem meglepő módon a vállalatok gazdasági válság esetén bér-és járuléktámogatást, illetve adócsökkenést látnának szívesen. Az elmúlt évben a harmaduk kkv adókedvezményt vett igénybe (amennyiben jogosult volt rá), további 30 százalék K+F adókedvezményt, a többiek viszont jellemzően nem éltek semmilyen adócsökkentési lehetőséggel – derült ki a Niveus Consulting Group kérdőíves felméréséből.

Települési adók: a kivetés szabályos, de a beszedés már kérdéses Cikk

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, belépőjegyenként 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak a magánszemélyeknek, akik felkeresik a Budakalász területén található tavakat és ott valamelyik szolgáltatónál belépőjegyet váltanak. Tavaly év végén a XVIII. kerület is tervezte, hogy bevezetne január 1-jétől egy légiutas adót; ez utóbbiról azóta semmilyen új információ nem látott napvilágot. A Niveus Consulting Group összefoglalta, hogy a fentiekből mi valósítható meg jogszerűen, illetve mi nem.

Élet a kata után – alternatívák kisadózás helyett – webinárium Cikk

Nagyon rövid idő áll rendelkezésre az eddig kata adónem szerint adózók jelentős részének arra, hogy kiválasszák, milyen módon adózzanak, ha az új feltételrendszernek nem felelnek meg. Bár egy előadás kereteit bőven meghaladja egy minden élethelyzetre kiterjedő példákkal szolgálni, de arra jó lehetőségnek tartjuk, hogy minden lehetséges opciót bemutassunk, az egyes adózási formák előnyeivel, hátrányaival.

A háború hatása a kötelezettségekre: mikor szegünk szerződést és mikor nem? Cikk

Az utóbbi pár évben a világgazdaságot jelentősen átrajzolták olyan események, amelyekre kevesen számítottak. A koronavírus-járvány nagyon sok gazdasági kapcsolatot forgatott fel, az orosz-ukrán háború pedig nyilvánvalóan befolyásolja a teljes térség gazdasági rendszerét. Mi történik a szerződéses kötelezettségekkel ilyenkor? Muszáj teljesíteni ilyen helyzetben is, elvárható egyáltalán a teljesítés? – a Niveus Consulting Group ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.

Kkv-k figyelem! Több szempontból is fontos határidő február 25-e Cikk

A kormány az idei évre is meghosszabbította azt az intézkedését, amellyel csökkenti a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adóját. Az érdekes szabályok azonban idén is a részletekben rejlenek – véli a Niveus Consulting Group.

Fontos határidő közeledik a katások számára Cikk

A kata eddigi talán legnagyobb változása volt a tavalyi évben bevezetett hárommillió forintos értékhatár, ami akkor kap szerepet, ha egy adóalany vevő részére ennél nagyobb összeget számlázott a kisadózó. Az ezt meghaladó összegek után a vevő, külföldi vevő esetén pedig a kisadózó fizet 40 százalékos különadót. Az első forinttól kezdve különadót kell fizetni továbbá az olyan bevételek után, amelyet kapcsolt vállalkozásától kapott a kisadózó. Ez a különadó megkavarja az idei bevételi jelentéseket azoknál a kisadózóknál, akiknek a bevétele meghaladta a 12 millió forintot – véli a Niveus Consulting Group.

Mégis elviheti a végrehajtó az adó-visszatérítést? Cikk

A kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítését a követelésfoglalás alól. A Niveus Consulting Group szerint a végrehajtók ettől még rátehetik a kezüket a pénzre.

Tényleges tulajdonosokra vonatkozó adatszolgáltatás – nyilvános lesz a cégtulajdonos személye Cikk

A tényleges tulajdonosokra vonatkozó központi nyilvántartást magában foglaló jogszabályt – az Európai Uniós Irányelvekkel összhangban – 2021 májusában hirdették ki, ugyanakkor több fontos pontja idén lép hatályba. 2022. február 1-jével bővül azok köre, akik hozzáférhetnek a nyilvántartáshoz, július 1-jével pedig teljes lesz a transzparencia: bárki betekintést nyerhet és megnézheti, ki egy adott vállalkozás tulajdonosa, – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Értékvesztett készlet adományozása Cikk

Egy vállalkozás lejárathoz közeli C-vitaminokat eladományozna. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár ez? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója, adószakértője válaszolt.

Egyszerűsített végelszámolás – összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat Cikk

Egy betéti társaság egyszerűsített végelszámolásba kezd. Mire kell figyelni, milyen adóbevallási kötelezettségekkel kell számolni? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója, adószakértője válaszolt.

Itt a vége! Megszűnik az adókedvezmény az elektromos töltőállomások után Cikk

A támogatásokra vonatkozó általános csoportmentességi rendelet változása megszünteti az elektromos töltőállomások adókedvezményét. A szabályozásból nem derül ki egyértelműen, mikortól szűnik meg, a Niveus Consulting Group véleménye szerint már 2021-ben sem élhetünk a kedvezménnyel, de ami biztos: jövő februártól már nem.

Törvényjavaslat: home office szabályok, munkavédelmi előírások, áfás kérdések Cikk

A kedd este benyújtott veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.

Alkatrész vásárlása az eBay-ről továbbértékesítési céllal Cikk

Hogyan történik a vámkezelés, ha egy kft. eBay-ről vásárol alkatrészt, amelyet tovább szeretne értékesíteni? Érinti-e a beszerzés a BIREG-kötelezettséget? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group igazgatója válaszolt.

Most sem indul a NAV e-áfa rendszere Cikk

November 12-étől lettek volna elérhetőek az adóhatóság által készített áfabevallás-tervezetek. November 8-án azonban megjelent egy kormányrendelet, ami a veszélyhelyzetre való tekintettel újfent eltolta a határidőt. Nem ez az első halasztás, eredetileg nyáron készült volna az első NAV-áfabevallás, amit akkor novemberre tettek át. Az új bevezetési dátum egyelőre nem ismert – olvasható a Niveus Consulting Group elemzésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3