hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajánlás az MNB-től az új típusú pénzforgalmi szolgáltatóknak

  • MTI

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fizetéskezdeményezési és számlainformációs szolgáltatók számára a szakmai felelősségbiztosítás vagy garancia minimális pénzösszegéről.

Az euróban kiszámítandó biztosítás vagy garancia nem tartalmazhat olyan önrészt, amelynek levonása veszélyezteti a kártérítéssel élő jogos igényének megtérítését – szögezi le közleményében a jegybank. A felelősségbiztosítás vagy garancia minimális összegét a szolgáltatók tevékenységük típusa és nagyságrendje, valamint kockázati profiljuk alapján számíthatják ki. Utóbbit az előző egy évben beérkezett kártérítési kérelmek, a fizetéskezdeményezési műveletek és az elért fizetési számlák alapján kell kalkulálni.

A tevékenység nagyságrendjénél a számítás módját a fizetéskezdeményezési műveletek összesített nagyságrendje, illetve a számlainformációs szolgáltatásban érintett ügyfelek száma adja (sávosan az egyre nagyobb volumennél egyre kisebb arányú tartalékolás szükséges). A jegybank elvárja, hogy a szolgáltatók legalább évente vizsgálják felül, és szükség esetén számítsák újra szakmai felelősségbiztosításuk vagy garanciájuk minimális összegét.

A közlemény szerint az előírt biztosítékra hibás vagy késedelmes teljesítés, illetéktelen hozzáférés, elmaradt szolgáltatás miatti kártérítési igény esetén lehet szükség.

Az MNB felidézte, hogy Magyarországon idén január 13-án léptek hatályba az új európai pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv alapelvei, így az ügyfelek az innovatív fizetési megoldásokat és számlainformációs eszközöket kínáló szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A számlainformációs szolgáltatás online mutatja a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatójánál vezetett fizetési számláik adatait, a fizetéskezdeményezési szolgáltatással pedig az ügyfélnek nem kell a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatójánál kezdeményezni a fizetést - olvasható a közleményben.

Az MNB-hez még nem érkezett engedélyezési, bejelentési kérelem fizetéskezdeményezési vagy számlainformációs szolgáltatás indítására. Az érdeklődők az intézmény honlapján találnak tájékoztatást az ajánlásról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close