38 találat a(z) garancia cimkére

Garancia Kérdés

500 ezer euróig állami támogatás, adókedvezmény szabadon – javasolja az Európai Bizottság Cikk

Az Európai Bizottság új ideiglenes keretszabályokat javasol az olyan európai vállalkozások állami támogatásával kapcsolatban, amelyek a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küszködnek.

Garanciális probléma miatti számlasztornó Kérdés

Tisztelt Szakértők! Webáruházat működtető cég értékesítései után bizonyos értékcikkekre szavatosságot, garanciát vállal. Mi a helyes eljárás, ha 2020-ban visszahoznak egy tételt garanciális probléma miatt, és az áru kicserélésre már nincs mód, mert nincs ilyen tétel készleten? A vevő kéri a pénz visszafizetését. A számla sztornózásra kerül, a teljesítési időpont ilyen esetben az a nap, amikor visszahozzák a hibás árut? Hogyan kezelem áfában? Köszönöm válaszukat!

Céltartalékképzés Kérdés

Egy kereskedelmi cég relaxációs eszközöket árusít, melyekre garanciát vállal x évre. Általában az árban benne van a garanciavállalás díja (ez a számla szövegéből is kitűnik), de olyan is előfordul, hogy a garancia meghosszabításáról állít ki számlát. Én úgy gondolom, év végén céltartalékot kell képezni garanciavállalás címén. Jól gondolom? Ha igen, hogyan számolom ki, mennyi céltartalék képezendő? Ha a számlában nincs külön soron feltüntetve a garanciavállalásért kért ár, nem tudom ennek pontos összegét. Ha csak garanciavállalásról szól a számla, igen. Következő években, mi alapján döntöm el, mennyi céltartalék oldható fel? A céltartalékképzés befolyásolja-e a kiva mértékét (ha jól tudom a Tao-törvény szerint adóalapot növelő tétel).

Hibás termék, rossz kivitelezés – ezeket érdemes tudni a jótállásról és a szavatosságról Cikk

Naponta használjuk a szavatosság, a garancia, a jótállás, valamint a hibás teljesítés kifejezéseket, mégis sok esetben keverjük ezeket fogalmakat. Ismertetjük, mit jelentenek a jogszabályokban, illetve a gyakorlatban.

Áru visszavétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e kereskedőnek (építőanyag, szaniter, csempe, burkolat... ) törvényi erőnél fogva kötelező áru-visszavételi kötelezettsége nem hibás teljesítés esetén, illetve milyen garanciális, fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak nem hibás teljesítésre nézve? Szakértő válaszát köszönve, Tisztelettel!

Jól gondolja meg, mit rendel újsághirdetés nyomán Cikk

Gyakran érkeznek panaszok a fogyasztóvédelemhez az újsághirdetések alapján rendelt termékek miatt – mondta Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Garanciális visszatartás Kérdés

Kedves Adózóna! Ügyfelemnek építőipari vállalkozása van. Részteljesítéskent több számlát állított ki, amelyen a garanciális visszatartást negatív előjellel szerepeltette, ezzel csökkentve a számla végösszegét. Most állított volna ki egy végszámlát, amin szerepeltette volna pozitív előjellel az eddigi vissszatartásokat, de a másik vállalkozás nem fogadja be a számlát, mondván, már kiszámlázták. Kérem tanácsukat, hogy mi lenne a helyes eljárás a számlázás lezárására? Helytelenül lett-e kiállítva a számla a negatív tétel miatt? Segítségüket köszönöm.

Garancia kérdése vásárlási utalvány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_16_Vasarlasi_utalvanyok_ertekesitese_wlq kérdéshez szeretném még a következő garanciával kapcsolatos kérdést feltenni: Amikor a vásárló az utalványt beváltja, akkor nem születik "pénztárgép nyugta". Elegendő lesz-e a garancia érvényesítéséhez a garancialevél, és azon az utalványbeváltás dátumának feltüntetése – eddig a pénztárgépnyugta a tényleges vásárláskor született meg, ez is igazolta a vásárlás dátumát.

9,6 milliárd forintos garancia kkv-k innovatív beruházásaihoz Cikk

A K&H Bank 9,6 milliárd forint (mintegy 30 millió euró) értékű InnovFin portfóliógarancia-megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF), hogy elősegítse a kis- és középvállalatok (kkv) hitelhez jutását nagy összegű innovatív beruházásaikhoz – közölte a hitelintézet.

Filmfinanszírozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem filmipari befejezési garanciával foglalkozik. Ez egy szolgáltatás, amely tulajdonképpen egy ellenőrzési feladat, amely azt szolgálja, hogy a befektetők helyett végigkövesse a filmgyártás folyamatát, és tájékoztassa a befektetőket. Jelen esetben a szolgáltatás annyival "bővül", hogy a befektetők ügyfelem számlájára utalják át a filmgyártás költségét (nagyon sok százmillió forintot), majd ügyfelem folyósítja az összegeket a filmgyártónak, a felmerülő költségek alapján. Azt nem tudom, hogyan könyvelhetném ezeket a bejövő és kimenő összegeket.

Ekáer: bejelentés hibás, kijavított eszköz visszaszállításakor Cikk

Az ekáer szerint milyen bejelentési előírásokat kell alkalmazni meghibásodott, majd kijavított eszköz szállításakor, ha számla nem készül az ügyletről? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Ekáer – garanciális csere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyarországi adóalany, aki Olaszországból szerzett be korábban termelőberendezéseket, melyek ekáerbejelentési kötelezettséget vontak maguk után. Ennek ügyfelem eleget is tett, az ügylet itt le is záródott volna, de a berendezések meghibásodtak, és az olasz beszállító garanciális cserét kínált fel. Ügyfelem visszaszállítja Olaszországba a hibás berendezéseket, és ezek helyett újakat szállít Magyarországra, sőt, az eredeti darabszámnál több berendezést fog szállítani, de azok is a garanciális vállalás részeként érkeznek, számlázásra és fizetésre már nem kerül sor, az áruk csak szállítólevéllel fognak mozogni. Kérdésem, hogy a meghibásodott berendezések visszaszállítása és/vagy a csereberendezések behozatala ekáerbejelentési kötelezettséget fog-e maga után vonni, ha egyéb paraméterei alapján a kötelezettség fennállna (érték és tömeg alapján), de nem fog hozzá számla kapcsolódni, mert csak garanciális cseréről van szó? Segítségét előre is köszönöm.

Vissza nem fizetett garanciális visszatartás bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az építőiparban dolgozik, ahol a szerződésekre jellemző a garanciális visszatartás. Az egyik munkánál – igaz véleményünk szerint jogtalanul, de nem erre vonatkozik a kérdés – a garanciális visszatartás összegét csak részben fizették vissza, arra hivatkozva, hogy bizonyos garanciális munkát helyettünk végeztek el X Ft értékben. Viszont erről más bizonylatot, elszámolást stb. nem küldtek. Kérdésem, hogy ilyen esetben mi a helyes eljárás a megrendelő, illetve mi a vállalkozó részéről, hogyan kell a törvényeknek megfelelően, helyesen eljárni. Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlannal együtt eladott ingóság garanciájának érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy ingóságot (például egy beépített klímát) az ingatlannal együtt értékesít egy cég, akkor az ingatlan vásárlója hogyan tudja érvényesíteni a garanciális jogait az ingóságokra? Garanciális jogokat tudtommal csak eredeti számla alapján lehet érvényesíteni. Jelen esetben az eredeti számlának az ingatlant eladó cég könyveiben kell maradnia (egyrészt számviteli előírások, másrészt az áfa levonásának érvényesítése miatt). Megoldás lehet-e, ha az ingatlant eladó az ingóságról kiállított számla mellé fénymásolatban átadja a vevő számára az ingóság vásárlásáról készült számlát? Vagy az ingatlant vevőnek vissza kell adnia az ingatlan eladójának az ilyen ingóságot, amelyről ő sztornó számlát állít ki a vevő felé, visszautalja az ellenértéket, majd a garanciát az eladó érvényesíti, és ha a vevő még mindig kéri az ingóságot, akkor a garanciális javítás után újból eladja a vevőnek? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close