Adónyomozók a főpolgármester tanácsadóinál – a NAV visszautasítja, hogy politikai indíttatásból vizsgálódik

  • MTI/Adózóna

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést határozottan visszautasít, amely az állítja vagy arra utal, hogy feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja – közölte az adóhatóság.

Az adóhivatal két büntetőeljárást folytat egymással párhuzamosan, költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. Az egyik büntetőeljárásban, amelyben egy embert már gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó hatóság, bírói végzés alapján kutatást hajtott végre a NAV Tordai Csaba ügyvédi irodájában, amely során – ügyész jelenlétében – az elkövetett bűncselekmények alátámasztására szolgáló bizonyítékokat foglaltak le.

A médiában megjelentettekkel ellentétben az eljáró hatóság csak és kizárólag a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg – hangsúlyozták a közleményben.

A másik, folyamatban lévő büntetőeljárásban több helyszínen is kutatott a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, amelyek során az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben tárgyi bizonyítási eszközöket foglalt le – tudatta az adóhatóság.

Hozzáfűzték, a nyomozások részletes adatairól – az eljárások érdekeire tekintettel – további tájékoztatás nem adható, azonban az eddigi megállapítások szerint számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgálat tárgyát, amellyel kapcsolatosan további gyanúsítotti kihallgatások várhatók.

A NAV a büntetőeljárásból eredő feladatait pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el – szögezi le a közlemény.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán tette közzé, hogy jogi főtanácsadójánál, ügyvédjénél és több másik hozzá köthető személynél tartott házkutatást tegnap és ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Karácsony szerint „a Rogán Antal vezette Nemzetbiztonsági Szakszolgálat” az ügyvéd számítógépéről az elmúlt tizennégy évből – tehát az új Orbán-kormány időszakából – származó magánokiratokat, magánjogi ügyletek, ellenzéki pártoknak végzett szakértői és jogi tevékenységek dokumentumait, információszabadsági perek és strasbourgi eljárások anyagait másolta le, annak ellenére, hogy azokat elvileg ügyvédi titok védi. A főpolgármester szerint „tudjuk, [...] hogy mi Rogánék terve az így megszerzett adatokkal: átadják a propagandamédiának, hogy hazug és manipulatív lejárató kampányokat indíthassanak”, erre felhasználva a nyomozóhatóságokat, az adóhatóságot és a titkosszolgálatokat.

Tavaly novemberben a főpolgármester párttársa, Perjés Gábor törökbálinti otthonában és Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában tartottak házkutatást a NAV nyomozói a „törvénytelen” külföldi támogatások ügyében, a vizsgálatot akkor is a Rogán által felügyelt új titkosszolgálat vezette – idézi fel cikkében a 444.hu.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink