hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

15 millió forintos felügyeleti bírság az Union VIG Biztosítónak

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, mivel utóvizsgálata megállapította: a társaság nem teljeskörűen teljesítette a korábbi vizsgálatában előírtakat. A felügyelet az IT-rendszer, a befektetési életbiztosítások megszűnéséhez kötődő ügyféltájékoztatás, a kgfb-vel kapcsolatos adatszolgáltatás, illetve a kárrendezési határidők betartása kapcsán tárt fel ismételten hiányosságokat – írja honlapján az MNB.

Az MNB – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – utóvizsgálatot végzett az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-nél (Union Biztosító), áttekintve, hogy a társaság teljesítette-e a felügyelet korábbi átfogó vizsgálatát lezáró 2021 júniusi határozatában előírtakat.

A folyamatos felügyelés keretében végzett nyomonkövetés és az utóvizsgálat megállapította, hogy a biztosító a határozatban foglalt kötelezettségeket többségükben teljesítette. A pénzügyi felügyelet feltárta ugyanakkor, hogy a biztosító informatikai (IT) adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere az utóvizsgálat által ellenőrzött időszakban sem támogatta maradéktalanul a jogszabályszerű működést. Az Union Biztosító emiatt a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosításoknál a szerződés megszűnésekor (visszavásárláskor) nem tájékoztatta ügyfeleit a visszavásárlásnál levont költségekről.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) kapcsán a biztosító most sem mindenkor értesítette a jogszabály által előírt határidőben a kötvénynyilvántartó szervet és a kártörténeti nyilvántartót (KKNYR) az egyes ügyfélszerződések létrejöttéről, díjnemfizetés vagy egyéb ok miatti megszűnéséről. Az Union Biztosító emellett olyan kgfb szerződési ajánlatokat is befogadott, amelyeknél a kockázatviselése korábban kezdődött meg, mintsem az ajánlat a biztosítóval szemben hatályosult volna.

Az MNB azt is feltárta, hogy az Union Biztosító belső szabályzatai a kárrendezés egyes részfolyamataira vonatkozóan továbbra sem rögzítettek határidőt. A biztosító több, a kárrendezés kapcsán jelentős információt nem, vagy hiányosan tartott nyilván, kárnyilvántartó rendszerében nem minden adatot rögzített, illetve bizonyos esetekben azok nem voltak összhangban a káraktában szereplő információkkal. A probléma egyes utasbiztosítási, a kgfb és a casco terméket érintette.

Az MNB az ismételten feltárt jogsértések miatt 15 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki az Union Biztosítóra, s idén november 30-i, illetve 2024. január 31-i határidővel kötelezte arra, hogy – dokumentumokkal alátámasztva – írásban számoljon be azok kijavításáról.

A bírságösszeg mértékénél súlyosító körülménynek minősült, hogy a kgfb-állománykezelés tartós problémái az egész hazai kgfb-piacra kihathatnak, illetve, hogy egyes egyéb hiányosságok is hosszabb ideje fennállnak. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy az Union Biztosító már a felügyeleti utóvizsgálat során több – például az IT-területet érintő – fejlesztést is végrehajtott vagy megkezdett – áll az mnb.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély tevékenységi körök

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Penziós ügyletet ki jogosult kötni?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magánszemély rendszeres jogdíj bevétele 2.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink