Angliai termékexport áfakérdései, vámfizetés könyvelése

  • adozona.hu

DDP paritással értékesítünk egy angliai vevőnek készterméket, a vámterheket cégünk viseli. Ilyen esetben hogyan történik a vámfizetés könyvelése? Van bármilyen jelentési kötelezettség vám/áfa tekintetében? – kérdezte olvasónk, Tüske Zsuzsanna vámszakértő és Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kérdésben szereplő késztermék Magyarországról történő kiszállítása vámjogi szempontból termékexportnak minősül, melyhez kapcsolódóan a fuvarozást is önök intézik. A kiszállítást megelőzően a terméket kiviteli vámeljárás alá kell vonni, melyet megtehet az exportőr a saját nevében vagy annak vámjogi képviselője (pl. vámügynök, szállítmányozó).

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 98. § alapján mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése a Közösség területén kívülre, ha a magyar értékesítő termékeladása az alábbi feltételeknek megfelel:

  • a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását az értékesítő maga vagy – javára – más végzi;
  • ha a terméket a beszerző fuvarozza, fuvaroztatja el, nem lehet ezzel összefüggésben belföldön letelepedett adóalany;
  • a termék a teljesítést követő 90 napon belül elhagyja a Közösség területét;
  • a Közösség területének elhagyását a terméket a Közösség területéről kiléptető hatóság vagy a kiviteli hatóság igazolja;
  • az értékesítő rendelkezik a kilépést igazoló dokumentummal vagy a kilépésről szóló elektronikus üzenettel;
  • a 90 napos határidőn belül az értékesített terméket rendeltetésszerűen nem használják, egyéb módon nem hasznosítják, ide nem értve a kipróbálást és a próbagyártást;
  • az értékesítésről szóló számlán szerepel az adó alóli mentesség jogcímére (áfatörvény 98. §) történő szöveges utalás.

Az áfatörvény 102. § (1) bekezdése alapján mentes továbbá az adó alól a szolgáltatás nyújtása – a 85. § (1) bekezdése és a 86. § (1) bekezdése szerint adómentes szolgáltatásnyújtások kivételével (azaz a közérdekű és az egyéb speciális tevékenységek kivételével) – abban az esetben, ha az olyan termékhez kapcsolódik közvetlenül, amely kiviteli eljárás hatálya alá vonva elhagyja a Közösség területét, és a Közösség területéről való kiléptetés tényét az illetékes vámhatóság igazolja. Ez különösen a termék fuvarozására és a termék fuvarozásához járulékosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtására alkalmazandó.

Olvassa el az Adózóna „Közösségen belüli értékesítés és szállítás”, „Pénzügyi képviselettel rendelkező cég termékexportja” és „Törökországból behozott áru áfája, vámkezelése” című írásait!

Az (1) bekezdés szerinti mentesség alkalmazásának feltétele, hogy a szolgáltatást közvetlenül azon személy, szervezet részére nyújtsák, aki (amely) a termékkel az ott leírt tényállást megvalósítja. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ha a fuvarozást alvállalkozó igénybevételével nyújtják, tehát pl. a fuvarozó nyújt szolgáltatást a szállítmányozónak, a szállítmányozó pedig az exportőrnek, akkor az adómentesség kizárólag a szállítmányozó által az exportőrnek nyújtott fuvarozásra vonatkozik, a fuvarozó által a szállítmányozó részére nyújtott szolgáltatásra nem.

A fenti jogszabályi feltételek teljesülése esetén a termékexport, valamint az ahhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás (pl. fuvarozás, egyéb járulékos szolgáltatás) is áfamentesen számlázható. Amennyiben azonban valamely feltétel nem teljesül, abban az esetben az exportőr belföldi áfás számlát köteles kiállítani a termékértékesítésről és az egyéb kapcsolódó szolgáltatásokról.

Az általános szabályok szerint a bevallás 01. sorában kell feltüntetni a Közösség területén kívülre történő adómentes termékértékesítés ellenértékének összegét. A 37. sorban a 01. sorban szerepeltetett összegből az adómentes termékexport ellenértékét kiemelten is fel kell tüntetni.

Az Angliában teljesülő termékimportra pedig vám és áfa, illetve az esetleges egyéb kötelezettségek tekintetében az angliai jogszabályok vonatkoznak, az ottani előírások megfelelő teljesítése érdekében javasolt felvenni a kapcsolatot egy angliai vám és/vagy adótanácsadóval.

Az angliai importáfa előírásának könyvelése a vámhatározat alapján: T 3681 (import- külföldi áfa elszámolási számla) – K 4651 (külföldi vámhatóság)

A külföldi importáfa megfizetése: T 4651 – K 385 és T 4661 (előzetesen levonható külföldi áfa) K 3681.

Az importáfa az angol adóhatóságtól igényelhető vissza. Az importáfa fizetéséhez, illetve visszaigényléséhez szükség van angol adószámra.

A külföldi vám, vámkezelési díj és adók könyvelése a vámhatározat alapján T 86 – K 4652, kiegyenlítése T 4652 – K 385.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs