hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzügyi képviselettel rendelkező cég termékexportja

  • adozona.hu

Magyarországon pénzügyi képviselettel rendelkező svájci cég Magyarországon beszerzett terméket szeretne exportálni az USA-ba. Megteheti-e ezt? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group Kft. igazgatója válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Kaptunk olyan információt, amely szerint EU-ban nem letelepedett vállalat nem lehet exportőr, ezért a magyarországi pénzügyi képviselőnek kellene a vámdokumentumokon exportőrként szerepelnie. Nem világos azonban számunkra, hogy ebben az esetben mely cég szerepeltetné az exportértékesítést az áfabevallásában: a svájci cég magyarországi áfaregisztrációja, vagy a pénzügyi képviselő? Mi a követendő eljárás ilyen esetben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Európai Parlament és a Tanács 2013. október 9-i 952/2013/EU rendelete – az Uniós Vámkódex létrehozásáról (Vámkódex) 9. cikke alapján lehetőség van arra, hogy az Unió területén nem letelepedett gazdálkodókat is nyilvántartásba vegyék és vámazonosító számot kapjanak, így a vonatkozó jogszabályok alapján harmadik országbeli vállalkozás is lehet exportőr.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfa-törvény) sem tartalmaz ezzel ellentétes rendelkezést. Véleményem szerint így áfa szempontból a svájci cég magyar áfa regisztrációja minősülhet exportőrnek.

Ugyanakkor az áfa-törvény 148. §-ának (2) bekezdése alapján abban az esetben, ha az adófizetésre kötelezett adóalany gazdasági céllal harmadik államban telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van harmadik államban, pénzügyi képviselő megbízása kötelező.

Áfa témában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A pénzügyi képviselő tekintetében az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 20. §-ának (5) bekezdése az alábbiakat írja elő:

A pénzügyi képviselő a külföldi vállalkozás nevében teljesíti annak belföldi adókötelezettségeit, továbbá gyakorolja az adózót megillető jogokat. A pénzügyi képviselet fennállása alatt a külföldi vállalkozás az adóhatóság előtt személyesen vagy más képviselője útján nem járhat el.

Ebből következően, mivel a svájci cégnek van magyarországi pénzügyi képviselője, így csak a pénzügyi képviselő járhat el az adóhatóság előtt a nevében. A svájci cég tehát saját maga nem adhatja be az áfabevallást, sőt, erre más képviselőt sem bízhat meg.

Ugyanakkor a pénzügyi képviselet csak egy képviseleti forma, a pénzügyi képviselő nem saját nevében vallja be az exportot, hanem azt a svájci cég magyar áfa regisztrációja nevében beadott áfabevallásban kell szerepeltetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs