hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Telephely az Európai Bíróság ítéleteinek tükrében

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Jelen cikksorozatban a telephellyel kapcsolatos szabályokat tekintjük át elsősorban forgalmi adózási szempontból. A hazai és a közösségi szabályok ismertetésén túl kiemelt figyelmet fordítunk a témában született Európai Bírósági esetek elemzésére is. A sorozat utolsó két cikkében a közösségi bírósági ítéleteket mutatjuk be, elsőként az időrendben is korábban született, a telephely fogalmát tisztázó ítéleteket, majd pedig az időben újabb (frissebb) ítéleteket elemezzük.

Cikksorozatunk előző részeiben (első rész: Telephely, fióktelep, gazdasági letelepedés: magyar és EU-s áfaszabályok, második rész: Telephely fogalma az áfa tükrében – magyar törvény vs. uniós szabály, harmadik rész: Telephely és áfaregisztráció: mi a különbség?) a telephely – fióktelep – gazdasági letelepedés fogalmát tisztáztuk, illetve azt, hogy mikor – miért fontos a telephely vizsgálata a forgalmi adózásban. Megállapítottuk, hogy a telephely kérdés elemzése meglehetősen komplex, több tényezőtől függ.

Talán a legkorábbi eset, amely nem kizárólag a telephely kérdéséről szól a Gunter Berkholz (C-168/84) eset. Fontos kiemelni, hogy az adott ítélet még a rendelet hatályba lépése előtt született – azaz még nem volt definiált telephelyfogalom. A jogesetben Berkholz játékgépek, zenegépek telepítését és üzemeltetését látta el. Az adóalany néhány játékgépet kompok fedélzetére is telepített, és bár az alkalmazottak munkaidejük egy részében ellenőrizték – javították – karbantartották a gépeket, de Berkholz nem tartott fenn állandó személyzetet a kompokon. A Bíróság elé terjesztett egyik kérdés arra irányult, hogy az adott gépek telephelyet keletkeztetnek-e. A Bíróság a kérdésre nemleges választ adva kimondva, hogy csak az minősül telephelynek, ha az adóalany az adott szolgáltatások nyújtásához szükséges humán és technikai erőforrásokkal (folyamatosan) rendelkezik.

Áfa témakörben az Adózónán további írásokat ITT olvashat, illetve 10 százalék kiadói kedvezménnyel megrendelheti "Áfa – speciális esetek" című kiadványunkat is.

A humán- és technikai erőforrások meglétét az ARO Lease BV (C-190/95) eset is vizsgálta. A kérdéses esetben egy holland lízingcég belga lízingbevevőknek nyújtott lízingszerződést (közvetítők segítségével). A kérdés az volt, hogy a holland lízingcégnek Belgiumban telephelye keletkezett-e a lízingbe adott gépkocsik tekintetében. A Bíróság itt azt állapította meg, hogy nincs meg a megfelelő humán- és technikai erőforrás, amely megalapozná a telephely meglétét, mivel a holland cégnek nem volt sem irodája sem munkavállalója Belgiumban (a gépkocsiállomány és s szerződéskötésben közbenjáró közvetítők megléte önmagában nem alapozta meg a telephelyet). Hasonló következtetésre jutott a Bíróság a luxemburgi LeasePlan esetében is (C-39/96).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen további EUB-ítéletek születtek telephely kérdésében még azelőtt, hogy a telephely fogalmát rendeletben tisztázták volna!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs