hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Telephely és áfaregisztráció: mi a különbség?

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Cikksorozatunkban a telephellyel kapcsolatos szabályokat tekintjük át elsősorban forgalmi adózási szempontból. A harmadik részben ismertetjük, miért fontos a telephely vizsgálata, és hogy pontosan mi a különbség a telephely és az áfaregisztráció között.

A sorozat első két részében a telephely – fióktelep – gazdasági letelepedés fogalmát próbáltuk tisztázni (első rész: Telephely, fióktelep, gazdasági letelepedés: magyar és EU-s áfaszabályok, második rész: Telephely fogalma az áfa tükrében – magyar törvény vs. uniós szabály). Most az áfaregisztrációról kell szót ejtenünk: mit takar az áfaregisztráció?

Az áfaregisztráció (áfa adószám) jogi megalapozását szintén az irányelvben kell keresnünk. A 214. cikk határozza meg a tagállamok kötelezettségét, amely szerint egyedi adószámmal kötelesek nyilvántartani az egyes adózási kötelezettséggel járó ügyleteket teljesítő adóalanyokat.

A magyar eljárási szabályokat az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) határozza meg. A jogszabály a bejelentkezési kötelezettségről az alábbiak szerint rendelkezik:

„16. § [Bejelentkezési kötelezettség] (1) Az adóköteles tevékenységet folytatni kívánó adózó adóhatósági nyilvántartásba vétele érdekében köteles az adóhatósághoz bejelentkezni, feltéve, hogy törvény eltérően nem rendelkezik. […]

(2) Adóköteles tevékenységet – a 32. §-ban és az Áfa tv.-ben foglalt kivétellel – csak az állami adó- és vámhatósághoz bejelentkezett, adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az adózó adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkozik az Áfa tv.-ben meghatározott adózási módokra vonatkozó választásáról, kizárólag adómentes tevékenység végzéséről, az adómegállapítás különös módjának alkalmazásáról.”

Áfa témakörben ITT találja az Adózóna további cikkeit, illetve megrendelheti "Áfa – speciális esetek" című kiadványunkat is.
Az adózók bejelentkezési kötelezettsége független attól, hogy keletkezik-e telephelyük vagy sem. Ha egy külföldi adóalany áfatörvényben meghatározott tevékenységeket végez, amely alapján adófizetési kötelezettsége keletkezik, oly módon, hogy az adott ügyletben a fordított adózás sem alkalmazható, úgy köteles áfaregisztrációra. A telephely ennél sokkal komplexebb kérdés (mint ahogy a korábbi cikkekben is elemeztük): ha egy földrajzilag meghatározható helyen állandó jelleggel rendelkezésre állnak az adott gazdasági tevékenység ellátásának személyi és tárgyi feltételei, akkor az adott külföldi adóalanynak telephelye keletkezik.

Az áfaregisztráció nem azonos tehát a telephely bejelentésével. Sőt, ha a jogszabályokból (különösen a külföldiek magyarországi befektetéseiről szóló 1988. évi XXIV. törvény rendelkezéseiből) indulunk ki, akkor „telephely” regisztráció nem is létezhetne, hiszen gazdasági letelepedéssel járó tevékenységet (azaz olyan tevékenységet, amely adójogi szempontból telephelyet keletkeztet) csak leányvállalat vagy fióktelep alapításával lehet ellátni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket a részletekért!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31