hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számla: a kötelező adatszolgáltatás általános szabályai

  • dr. Kelemen László

A koronavírus okozta helyzet a gazdasági élet és az adózás több területét is érinti. Az adóhatóság is döntött a számlázórendszerek online adatszolgáltatásával kapcsolatos változások következő fázisának elhalasztásáról. Az eredetileg 2020. április 1-jei hatályba lépéssel tervezett online adatszolgáltatás csak július 1-jétől lesz kötelezően alkalmazandó. A 2.0 adatszolgáltatás főleg technikai jellegű változást fog jelenteni az adatszolgáltatás formájában. Mielőtt – a cikksorozat következő részében – részletesen is megvizsgáljuk az új szabályozást, nézzük az online adatszolgáltatással kapcsolatos főbb rendelkezéseket!

2018. július 1-jétől lépett hatályba a számlázórendszerek kötelező online adatszolgáltatása, amelynek értelmében minden belföldi adóalanynak kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 000 forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalany részére  megvalósított ügyletekről kiállított számlákról, vagy olyan számlákról, amelyek ilyen számlákat módosítanak.

Az Adózóna koronavírus-járvány kapcsán megjelent cikkeit itt olvashatja el.

A kibocsátott számlák adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a számlázórendszerből történő számlakibocsátás esetén a számla adattartamának lezására után automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, elektronikusan (interneten keresztül) teljesítendő.

Nyomtatvány (számlatömb) alkalmazásával történő számlázás esetén is kötelező az adatszolgáltatás, de természetesen ezt nem lehet automatikusan megoldani. Kézi számlázás esetén a számla adatait egy, az adóhatóság által üzemeltetett internetes felületen kell rögzíteni.

A kézi számlákra vonatkozó adatszolgáltatást normál esetben 5 naptári napon belül kell teljesíteni, ugyanakkor, ha a számla 500 000 forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz, akkor a vonatkozó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell az adóhatóság webes felületén.

A kiállított számlákon túl az adatszolgáltatási kötelezettség azon korrekciós bizonylatokra (azaz a jogszabály fogalomhasználatában: számlával egy tekintet alá eső okiratokra) is kiterjed, amelyek olyan számlát módosítanak, amin az áthárított adó összege eredetileg elérte a 100 000 forintot. Az adatszolgáltatási kötelezettség tehát az ezen számlákat érintő módosításra vagy érvénytelenítésre is vonatkozik.

Szintén – külön jogszabályban meghatározott módon – kell elektronikus adatszolgáltatást teljesíteni azon bizonylatokról, amelyeknél a módosítást követően éri el vagy haladja meg a 100 000 forintot a számlában áthárított adó. Fontos rögzíteni, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség a módosítás technikai megvalósításától független: azaz vontakozik a számlával egy tekintet alá eső okiratra (amelyet természetesen szintén számlázórendszerből kell kibocsátani), vonatkozik a helyesbítő számlára, de vonatkozik a stornószámlára is, attól függetlenül, hogy a stornózást követően az adott ügyleről esetleg új számla is kiállításra kerül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az online adatszolgáltatásra irányadó egyéb előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close