Pénztárgép pénzkészlete: tárolható két helyen a napi bevétel?

  • adozona.hu

Milyen feltétele van annak, hogy a napi bevétel egy része biztonsági okokból a pénztárgép fiókjából átkerülhessen a páncélszekrénybe? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: két nappal ezelőtt NAV-ellenőrzés volt az egyik üzletünkben, a pénztárgépben lévő pénzkészletet ellenőrizték, és azt kifogásolták, hogy a pénztárgépfiókban kevesebb pénz van, mint amennyit a pénztárgép egyenlege mutat. Ennek az az oka, hogy biztonsági okokból, amikor már több millió forint összegyűlik a kasszában, azt a boltban lévő páncélszekrényben tárolják, de a pénztárgépből nem vezetik ki ezt az összeget, hiszen az még ott van. Hetente egyszer szállítja el egy pénzszállító cég a boltban lévő készpénzt, ekkor vezetik ki az összeget a pénztárgépből. Az adóhatóság munkatársa azt mondta, hogy ez így nem helyes, mert a kasszában (pénztárgéphez tartozó fiók) lévő pénzkészletnek meg kell egyeznie a pénztárgép egyenlegével, és most csak figyelmeztetnek, de legközelebb büntetni fognak. A pénztárgép egyenlege meg is egyezett a pénztárgépfiókban és a páncélszekrényben lévő pénzkészlet összegével, de ezt nem fogadták el, mivel az összes pénz helyileg nem a pénztárgéphez tartozó fiókban volt. Mikor járunk el helyesen, mi a törvényi hivatkozás erre vonatkozóan?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Elöljáróban szeretném felhívni szíves figyelmét arra, hogy egzakt választ csak a tényállás teljes körű ismeretében áll módunkban adni.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 49/A § (1) bekezdése szerint a pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani. Ugyanezen § (2) bekezdése szerint a pénztároló eszközben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik.

Olvassa el az Adózóna „Kell-e bankkártya-leolvasó 2021-től?”, „Áfalevonás iroda céljára bérelt lakásnál” és „Módosult a számlarendelet, búcsút veszünk a PTGSZLAH nyomtatványtól” című írásait is!

A pénztárgéphez tehát egyértelműen hozzárendelt pénztároló eszközt (tipikusan fiók, kassza) kell tartani. Az ebben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint pontosan meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátossághoz igazodik.

A kérdés szerinti esetben az lehetett a probléma, hogy a pénztárgéphez egyértelműen hozzárendelt fiókban (kasszában) lévő pénzösszeg nem egyezett a bizonylatolt pénzösszeggel, a páncélszekrény pedig nem került egyértelműen a pénztárgéphez hozzárendelésre, és a pénztárgép kasszája, illetve a páncélszekrény közötti pénzmozgások sem kerültek dokumentálásra. Ez kiküszöbölhető egyrészt a megfelelő bizonylatok kiállításával, vagy a páncélszekrény pénztárgéphez rendelésével, ami megtörténhet például a pénzkezelési szabályzatban, hivatkozva az üzemeltető működési sajátosságai is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Nyugdíjas osztaléka utáni szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close