hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénztárgép pénzkészlete: tárolható két helyen a napi bevétel?

  • adozona.hu

Milyen feltétele van annak, hogy a napi bevétel egy része biztonsági okokból a pénztárgép fiókjából átkerülhessen a páncélszekrénybe? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: két nappal ezelőtt NAV-ellenőrzés volt az egyik üzletünkben, a pénztárgépben lévő pénzkészletet ellenőrizték, és azt kifogásolták, hogy a pénztárgépfiókban kevesebb pénz van, mint amennyit a pénztárgép egyenlege mutat. Ennek az az oka, hogy biztonsági okokból, amikor már több millió forint összegyűlik a kasszában, azt a boltban lévő páncélszekrényben tárolják, de a pénztárgépből nem vezetik ki ezt az összeget, hiszen az még ott van. Hetente egyszer szállítja el egy pénzszállító cég a boltban lévő készpénzt, ekkor vezetik ki az összeget a pénztárgépből. Az adóhatóság munkatársa azt mondta, hogy ez így nem helyes, mert a kasszában (pénztárgéphez tartozó fiók) lévő pénzkészletnek meg kell egyeznie a pénztárgép egyenlegével, és most csak figyelmeztetnek, de legközelebb büntetni fognak. A pénztárgép egyenlege meg is egyezett a pénztárgépfiókban és a páncélszekrényben lévő pénzkészlet összegével, de ezt nem fogadták el, mivel az összes pénz helyileg nem a pénztárgéphez tartozó fiókban volt. Mikor járunk el helyesen, mi a törvényi hivatkozás erre vonatkozóan?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Elöljáróban szeretném felhívni szíves figyelmét arra, hogy egzakt választ csak a tényállás teljes körű ismeretében áll módunkban adni.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 49/A § (1) bekezdése szerint a pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani. Ugyanezen § (2) bekezdése szerint a pénztároló eszközben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik.

Olvassa el az Adózóna „Kell-e bankkártya-leolvasó 2021-től?”, „Áfalevonás iroda céljára bérelt lakásnál” és „Módosult a számlarendelet, búcsút veszünk a PTGSZLAH nyomtatványtól” című írásait is!

A pénztárgéphez tehát egyértelműen hozzárendelt pénztároló eszközt (tipikusan fiók, kassza) kell tartani. Az ebben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint pontosan meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével, kivéve, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák és az eltérés mértéke e működési sajátossághoz igazodik.

A kérdés szerinti esetben az lehetett a probléma, hogy a pénztárgéphez egyértelműen hozzárendelt fiókban (kasszában) lévő pénzösszeg nem egyezett a bizonylatolt pénzösszeggel, a páncélszekrény pedig nem került egyértelműen a pénztárgéphez hozzárendelésre, és a pénztárgép kasszája, illetve a páncélszekrény közötti pénzmozgások sem kerültek dokumentálásra. Ez kiküszöbölhető egyrészt a megfelelő bizonylatok kiállításával, vagy a páncélszekrény pénztárgéphez rendelésével, ami megtörténhet például a pénzkezelési szabályzatban, hivatkozva az üzemeltető működési sajátosságai is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink