hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e bankkártya-leolvasó 2021-től?

  • adozona.hu

Ki kötelezett bankkártyaterminál biztosítására 2021-től? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kocsis Zoltán közgazdász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Nem egyértelmű számomra, hogy ki kötelezett bankkártya-leolvasó biztosítására 2021-től. Kérdéseim: 1. Autószerviz mindenkinek számlát állít ki, amit jelentünk a PTGSZLAH nyomtatványon. Kereskedelmi tevékenységet nem végez, csak szolgáltatást nyújt. Kell-e bankkártya-leolvasót biztosítania a vevők részére 2021-től? 2. Bemutatóterem kereskedelmi tevékenységet is folytat. Pénztárgép helyett mindenkinek számlát állítanak ki, amit jelentünk a PTGSZLAH nyomtatványon. 2021-től kötelező bankkártya-leolvasót biztosítani a vásárlók részére?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A NAV-tól kapott állásfoglalás szerint a gépjárműjavítási szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak nem szükséges elektronikus fizetési lehetőséget biztosítania. Amennyiben van kereskedelem, akkor viszont kell, ha tevékenysége a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (Pénztárgép rendelet) 1. számú mellékletében felsorolt TEÁOR’08 ágazati besorolás szerinti tevékenységek közé tartozik.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (Kertv.) 2021. január 1-jétől hatályos 5/F §-a értelmében a Pénztárgép rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.

A Pénztárgép rendelet 1. § (1) bekezdése alapján nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetik az adóalanyok az 1. számú mellékletben meghatározott tevékenységük során. Az 1. számú mellékletben felsorolt TEÁOR’08 ágazati besorolás szerinti tevékenységek között szerepelnek kiskereskedelmi, vendéglátási és szolgáltatásnyújtási tevékenységek is.

A kereskedő fogalmát a Kertv. 2. § 11. pontja határozza meg, mely szerint kereskedő az, aki kereskedelmi tevékenységet folytat. Ezen szakasz 9. pontja alapján kereskedelmi tevékenységnek minősül a kis-, illetve nagykereskedelmi tevékenység, valamint a kereskedelmi ügynöki tevékenység.

A 13. pont szerint kiskereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is.

Fentiek szövegszerű értelmezéséből adódóan a Pénztárgép rendelet 1. számú mellékletében meghatározott tevékenységet folytató adóalanyok közül a kiskereskedelmi és a vendéglátási tevékenységet folytató adóalanyoknak – mint kereskedőknek – kell biztosítaniuk a fogyasztók számára az elektronikus fizetés lehetőségét. 

Hangsúlyozandó, hogy a Kertv. 5/F §-ának rendelkezése szerinti elektronikus fizetés lehetőségének biztosítási kötelezettsége a pénztárgép használatára kötelezettek közül csak a kereskedőkre és a vendéglátókra vonatkozik, azonban az egyéb szolgáltatások nyújtóira nem.

Válaszom tájékoztató jellegű.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3