hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfalevonás iroda céljára bérelt lakásnál

  • adozona.hu
2

Kivitelező és ingatlanhasznosító cégtől bérel társaság lakást iroda céljára. Levonható-e az áfája? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 258. § 12. pontja alapján lakóingatlan:

"lakóingatlan: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület;"

Az áfatörvény speciális levonási tilalmat fűz a lakóingatlan építéséhez, felújításához kapcsolódó termékbeszerzéshez, szolgáltatásnyújtáshoz, így főszabályként a vevőnek nincs adólevonási joga az áfatörvény 124. § (1) i) pontja alapján a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges termék, továbbá az áfatörvény 124. § (2) c) pontja alapján a lakóingatlanépítéséhez, felújításához beszerzett szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó általános forgalmi adó tekintetében. Ugyan ezen főszabály alól vannak kivételek, de az irodaként történő használat nem tartozik ezek közé.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

A fentiek alapján lakóingatlannak nem minősülő ingatlan esetében ugyanakkor az általános szabályra, az áfatörvény 120. §-ára kell figyelemmel lenni. Ennek értelmében az adóalany az adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében felmerülő előzetesen felszámított adóösszegeket levonásba helyezheti, az adólevonási jogra vonatkozó egyéb jogszabályi rendelkezések sérelme nélkül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Tisztelt Kérdező! olvasói hozzászólás alapján a választ módosítottam. Egyes bérleti konstrukciók viszont termékértékesítésnek minősülnek, amire már speciális levonási tilalom vonatkozik Üdvözlettel, Bartha László

kbujdoso

Úgy látszik, a karácsonyi időszakban nem sikerült értelmezni a kérdést. Szerintem a kérdező a lakás bérleti díjának áfa-ját szeretné levonni. A válaszadó meg felújításról ír ...
Lakás bérleti díja ritkán szokott áfá-s lenni, mert főszabályként tárgyi adómentes. De ha az üzemeltető cég áfa-kötelességet választ, akkor lehet áfá-s a lakásbérleti díj is. Erre az Áfa tv. 124.§ nem ad korlátozást, tehát levonható a lakás bérleti díjának áfa-ja. Természetesen akkor, ha adóköteles vállalkozói tevékenységhez kapcsolódik.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3