Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – így hat az alanyi adómentes értékhatárra

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy egy szolgáltatás kapcsán a megrendelő érdekében igénybe vett közhatalmi tevékenységek díjai egyrészt hogyan számlázandók, számlázhatók tovább, másrészt ezek ellenértéke beleszámít-e az alanyi áfamentesség értékhatárába.

Első körben célszerű az alanyi adómentesség értékhatárát, az azt befolyásoló tényezőket rögzíteni: az áfatörvény 188. § (1) bekezdése szerint alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany a 2. § a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege

a) sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,

b) sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetőleg ténylegesen

nem haladja meg a (2) bekezdésben meghatározott felső értékhatárt.

A fenti hivatkozott 2. § a) pontja szerint adót kell fizetni az adóalany – ilyen minőségében – belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetén. Az áfatörvény 188. § (3) bekezdése tartalmazza az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba be nem számítandó bevételeket.

Olvassa el az Adózóna általános forgalmi adóval kapcsolatos egyéb írásait is! "Nemzetközi ügyletek áfája", valamint "Áfa – speciális esetek" című kiadványainkat ITT rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Második lépésként célszerű kiemelni, hogy az áfatörvény 7. § (1) bekezdése szerint nem gazdasági tevékenység és nem eredményez adóalanyiságot a Magyarország Alaptörvénye által, illetőleg az annak felhatalmazása alapján megalkotott jogszabály alapján közhatalom gyakorlására jogosított személy, szervezet által ellátott közhatalmi tevékenység.

A (2) bekezdés értelmében közhatalmi tevékenység különösen a jogszabály-alkotási, az igazságszolgáltatási, az ügyészi, a védelmi, a rendvédelmi, a külügyi és igazságügyi igazgatási, a közigazgatási jogalkalmazói, a hatósági ellenőrzési és pénzügyi ellenőrzési, a törvényességi felügyeleti és ellenőrzési, az államháztartási, európai uniós és egyéb nemzetközi támogatás elosztásáról való döntési tevékenység.

Mivel az áfatörvény fentiekben hivatkozott 188. § (1) bekezdése értelmében az alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az áfatörvény hatálya alá tartozó összes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték összege nem haladja meg a 12 millió forintos felső értékhatárt, a közhatalmi tevékenységből származó bevételt nem kell figyelembe venni az értékhatár elérése szempontjából.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen tényezőket kell még vizsgálni a téma kapcsán!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink