hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közösségi értékesítések áfamentessége: fókuszban a NAV-tájékoztató

  • dr. Kelemen László

A közösségi áfarendszer 2020-as legjelentősebb változása a közösségi adómentesség alkalmazási feltételeinek szigorítása, illetve a közösségi adómentesség egyik legfontosabb feltételének – azaz a termék más tagállamba való kiszállításának igazolására vonatkozó – közösségi rendeletben való egységesítése volt.

Számos kérdés merült fel ugyanakkor főként a közösségi rendelet értelmezésével kapcsolatban, amelyekről korábbi cikksorozatunkban mi is írtunk (első rész, második rész, harmadik rész). Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban tett közzé az adóhatóság két tájékoztatót is, amelyek legfontosabb pontjait jelen cikkben ismertetjük (Termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása Közösségen belüli termékértékesítés esetén 2020-tól; A Közösségen belüli termékértékesítés adómentességének feltételei).

1. Az adómentességgel kapcsolatos kérdések

A jogszabály szerint a közösségi adómentes értékesítés feltételei az alábbiak:

(1) A termék igazoltan másik tagállamba elszállításra kerül, a fuvarozásnak az eladó, a vevő, vagy megbízásukból harmadik személy részéről kell megtörténnie.

(2) A termékeket egy másik, a termékek feladásának vagy elfuvarozásának indulási helye szerinti tagállamtól eltérő tagállamban adóalanyként vagy nem adóalany jogi személyként eljáró személy részére értékesítik és az adóalany vagy nem adóalany jogi személy, akinek a részére az értékesítés történik, héa-azonosító számmal rendelkezik egy, a termékek feladásának vagy elfuvarozásának indulási helye szerinti tagállamtól eltérő tagállamban, és ezt a héa-azonosító számot közölte az értékesítővel. Láthatjuk, hogy ezen feltétel is több elemből áll (amelyek viszont további magyarázatot nem is igényelnek).

(3) A terméket értékesítő helyesen adja be összesítő nyilatkozatát („az adómentesség nem alkalmazandó, ha a teljesítésre kötelezett adóalany [...] összesítőnyilatkozat benyújtására vonatkozó kötelezettségének nem tett eleget, vagy ezt hibásan vagy hiányosan teljesítette”).

A fentiekkel kapcsolatosan két (az irányelv és az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény [áfatörvény] első olvasatánál jóval megengedőbb értelmezésű) elvet rögzít a tájékoztató.

Az első rendelkezés a vevő adószámával kapcsolatos:

„A vevő más tagállami adószáma hiányában, illetve annak közlése hiányában az adómentesség nem alkalmazható, de ha az adószámot a vevő később (akár az ügylet teljesítését, az ügylettel kapcsolatos adókötelezettség keletkezését, vagy a számla kiállítását követően is) mégis közli (feltéve, hogy az adószám érvényes volt az adókötelezettség keletkezésének időpontjában), és az adómentesség valamennyi egyéb feltétele is teljesül, nincs akadálya annak, hogy az értékesítő az ügyletet utóbb adómentesen kezelje a szükséges korrekciók elvégzése mellett.”

Érdemes kiemelni, hogy abban az esetben, ha a vevő más tagállami adószáma csak utólag kerül közlésre, az adómentesség egyéb feltételeinek teljesülése mellett az ügylet visszamenőlegesen is kezelhető adómentesként.

A legtöbb kérdést – a jogszabályban szereplő új feltétel – az összesítő nyilatkozat mint adómentességi feltétel vetette fel. Erről a NAV-tájékoztató az alábbiakat rögzíti:

„Ha az adóalany az ellenőrzés megkezdését megelőzően saját maga észleli, hogy az összesítő nyilatkozat benyújtása elmaradt, vagy azt hiányosan, hibásan töltötte ki, azt minden további igazolás nélkül pótolhatja, módosíthatja.”

Az áfatörvény 4/A. számú melléklet I. pontja szerinti összesítő nyilatkozat benyújtása a termék Közösségen belüli értékesítésének áfamentes értékesítésként történő kezeléséhez szükséges feltétel. Ha az adóhatóság ellenőrzés során észleli, hogy az összesítő nyilatkozat nem, vagy hibásan került benyújtásra, úgy lehetőséget biztosít az adóalanynak a pótlásra, illetve javításra, feltéve, hogy az adóalany igazolja, hogy az összesítő nyilatkozatot érintő mulasztás, hiba vagy hiányosság a jóhiszemű eljárása mellett következett be. Ha pedig az adóalany az ellenőrzés megkezdését megelőzően saját maga észleli a hibát, hiányosságot, úgy azt minden további igazolás nélkül orvosolhatja.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a termék kiszállításának igazolása miként történhet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs