hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorodtak a közösségi értékesítés adómentességi feltételei (2. rész)

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

A 2020-ban hatályba lépő áfatörvény-módosítások közül az egyik legjelentősebb a közösségen belüli adómentességre vonatkozó szabályok szigorodása. Jelen cikksorozat első részében a magyar áfatörvény rendelkezéseit ismertettük, ezen írásban pedig a közösségi végrehajtási rendelet szabályait elemezzük.

Sajnos sok esetben még mindig szükséges ismertetni, hogy a közösségi héa-irányelv egyes rendelkezéseit egy kötelezően alkalmazandó közösségi rendelet magyarázza. Ezen rendelet nem jelenik meg magyar jogszabályokban (mivel közvetlenül hatályos minden tagállamban, így annak implementálására sem szükség, sem pedig lehetőség nincsen), de ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb – jogforrás, mint az általános forgalmiadóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény). (Azzal persze lehet vitatkozni, hogy valóban jó megoldás-e a közvetlenül nem hatályos irányelv rendelkezéseit egy „magasabb” – értsd közvetlenül hatályos – rendelettel értelmezni, de sajnos ezen – a szerző szerint is meglehetősen furcsa – jogalkotási megoldást tényként kell kezelnünk, és igenis ismernünk kell a közösségi rendelet szabályait.)

A közösségen belüli termékkiszállításra vonatkozóan „a Tanács (EU) 2018/1912 végrehajtási rendelete (2018. december 4.) a 282/2011/EU végrehajtási rendeletnek a Közösségen belüli ügyletekre vonatkozó egyes adómentességek tekintetében történő módosításáról” nevet viselő rendelet szabályai irányadóak. Vizsgáljuk meg ezen szabályokat!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a Rendelet milyen dokumentumok meglétéhez köti a közösségi adómentes értékesítés feltételeként szolgáló kiszállítás vélelmének beállítását!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkait itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Munkaviszony igazolása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

PCR teszt kiküldetéskor

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs