hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

  • adozona.hu
1

Egy cég, mely eddig nem tette adókötelessé az ingatlanértékesítést, áfásan szeretne eladni egy üzlethelyiséget. Év közben van-e lehetőség az adókötelessé tételre? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy kft. értékesíteni kívánja egyik ingatlanát, mely üzletként működik. A vevő is áfaalany, és áfásan szeretné megvásárolni az ingatlant. A kft. tevékenységi körében szerepel ugyan a "6810 Saját tulajdonú ingatlan értékesítése", de ezidáig nem gyakorolta ezt a tevékenységet. Ennek okán nem tette adókötelessé az ingatlanértékesítést. Az adásvétel számlázására valószínűleg október folyamán kerülne sor. Kérdésem, hogy év közben van-e lehetőség az adókötelessé tételre, például kijavítási kérelem benyújtásával vagy egyéb más módon?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 88. §. (6) bekezdése alapján:

"(6) Az adóalany döntését a tárgyévet megelőző év utolsó napjáig jelenti be. Amennyiben az adóalany az (1) bekezdés a), illetve b) pontja alá tartozó tevékenységet a tárgyévben kezdi meg, döntését tevékenysége megkezdését megelőzően jelenti be."

Mint a jogszabály alapján látható, az Áfa tv. lehetővé teszi az adókötelessé tétel bejelentését a tevékenység megkezdése előtt.

A korábbi gyakorlatot a 2016/23. adózási kérdés mutatja. Ennek alapján:

"Az általánosforgalmiadó-kötelezettséggel kapcsolatos bejelentéseket érintően az Art. 22. §-a tartalmaz előírásokat. A 22. § (1) bekezdés b) pontja szerint az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkozik arról, hogy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenység esetén az adókötelessé tételt választja. E rendelkezésnek is megfelel, ha egy működő adóalany egy meglévő, tárgyi eszközként nyilvántartott ingatlanának az adóév során szükségessé váló értékesítése esetén a tárgyév közben, az adott ingatlan értékesítését megelőzően, az adókötelessé tételt választja, feltéve, hogy az adóalany ilyen értékesítést (tevékenységet) – például lakóingatlannak nem minősülő egyéb, régi beépített ingatlan vagy beépítetleningatlan-értékesítést – eddigi működése során nem végzett. (Ilyen esetben ugyanis elmondható, hogy egy „új tevékenysége” megkezdésének bejelentésével egyidejűleg jelenti be az adókötelessé tétel választását.)

Nem lehet elutasítani az adókötelessé tételre irányuló választást azzal az indokkal, hogy ingatlanértékesítési tevékenység nem szerepelt az adóalany által az adóhatósághoz bejelentett tevékenységek között.

Hamarosan lejár a türelmi időszak!
2020. július 1-jén lépett hatályba az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály. A NAV meghatározott feltételek fennállásakor 2020. szeptember 30-áig még nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany kötelezettségeit nem vagy nem megfelelően teljesíti.
Vásárolja meg az Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések című webinárium teljes anyagának videófelvételét most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron!

Nem utasítható el továbbá az adókötelessé tétel választása azzal az indokkal sem, hogy az ingatlanértékesítés szerepel a bejelentett tevékenységek között, és ezért új tevékenység kezdéseként nem értelmezhető, és nem alkalmazható az Art. 22. § (1) bekezdés b) pontja szerinti rendelkezés. (A bejelentett adatokban történő változásbejelentés regisztrálása során ugyanis megnyugtató módon nem állapítható meg, hogy az Áfa tv. szerinti egyes, eltérő adózási megítélés alá eső, ingatlanértékesítési ügyletek az egyes adóalanyok esetében megvalósulnak-e, illetve hogy miként valósulnak meg.)

Az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja szerinti, adómentes körbe tartozó ingatlan-bérbeadási tevékenység Áfa tv. 88. §-a alapján történő adókötelessé tételére irányuló választás bejelentésére is a fenti elvek irányadók.

Nemcsak akkor van mód az adókötelessé tétel évközi bejelentésére az ingatlan-bérbeadással összefüggésben, ha az adóalany azt új tevékenységként veszi fel az év során, hanem akkor is, ha a bejelentett tevékenységei között ugyan szerepelt a bérbeadás, de azt ténylegesen nem folytatta az adókötelessé tétel választását megelőzően."

Tehát a tevékenység tényleges megkezdését megelőzően az adókötelessé tétel választására lehetőség van, amennyiben ezen tevékenységet korábban nem végezték.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A válasz majdnem pontos.

Hiányzik belőle, hogy gyakorlatilag nem előtte, hanem az ingatlanértékesítésre vonatkozó szerződéskötés, vagy előszerződés napjával, a szerződés 20T201T nyomtatványhoz való csatolásával választható az adókötelessé tétel, amit már nem az Art, hanem az Áfa tv. 257/E.§-a szabályoz, lényegében a korábbi Art. rendelkezésekkel azonos szöveg útján. Az üzlethelyiség adókötelessé tételének választását a 20T201T nyomtatvány F01 lapján a 6/1. és 6/14. pontjának jelölésével lehet az adásvétel napját jelölve elvégezni.

Hiányzik a válaszból az is, hogy mi történjen akkor, ha a vevő kockázatot érzékel abban, hogy az adásvételi szerződés, vagy előszerződés napján még a NAV nem vette nyilvántartásba, hogy adókötelessé tétel történt-e az ingatlan adásvételére és ezért a http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/afaalanyok/afaalanyok_egyszeru oldalon a választás ténye nem lett (még) nyilvános adat.

Ezért az Áfa tv. 257/F.§ szerint az elévülési időre visszamenőleg módosítható a választás. Ha úgy tekintjük, hogy 2020.01.01-vel elmulasztotta választani az adókötelessé tételt, akkor az üzlethelyiség adókötelessé tételének választását a 20T201T nyomtatvány F01 lapján a 6/1. és 6/14. pontjának jelölésével lehet 2020.01.01. napját jelölve elvégezni, de nagyon fontos, hogy az F02-es lapon a 12. pont is X-szel jelölve legyen.

Ez a választás nem lehetséges, hogy áfa adónemben a választás időpontját is magában foglaló adóellenőrzés van, vagy volt folyamatban.

Egyes értelmezések szerint csak az elévülési idő legkorábbi dátumára lehet a választást kijavítani, amely esetben az előbbi dátum 2014.12.01. - ha a Kft. 2014-ben havi áfa bevalló volt. Ebben az esetben az is jogértelmezés kérdése, hogy ebben az időszakban történt adóellenőrzés akadályát képezi-e a választásnak? Kértem, hogy mindez ne értelmezés kérdése legyen, hanem a Pénzügyminisztérium illesszen a törvénybe konkrét szabályozást, de még választ se kaptam. Ennek már közel 4 éve.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink