hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérelt ingatlanon végzett beruházás

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász
2

A jelenlegi gazdasági helyzetben gyakran előfordul, hogy akár egy üzlethelyiséget, akár egy irodát a bérlő kénytelen elhagyni, és az adott ingatlanon végzett beruházásokat otthagyva megszüntetni a bérleti szerződést. Jelen cikkben az idegen ingatanon végzett beruházás áfakezelésével kapcsolatos szempontokat elemezzük.

Az idegen ingatanon végzett beruházás jogi természete – számviteli kezelése

Alapvető kérdés, hogy amennyiben egy adott ingatlan bérlője a bérelt ingatlanon beruházást hajt végre, ki lesz a beruházás tulajdonosa. A (a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény) polgári törvénykönyv (még a római jogi elveket követve) úgy rendezi ezt a kérdést, hogy főszabály szerint minden felújítás, beépítés az ingatlan jogi sorsát osztva az ingatlan tulajdonosának tulajdonába száll.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

5:69. § [Beépítés]
(2) Ha valaki idegen anyagot úgy épít be, hogy a felhasznált anyag az épület alkotórészévé válik, a beépítéssel az anyag – ha az anyag és az épület tulajdonosa eltérően nem állapodnak meg – az épület tulajdonosáé lesz.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 26. § (2) bekezdése azonban így rendelkezik:

Az ingatlanok között kell kimutatni a rendeltetésszerűen használatba vett földterületet és minden olyan anyagi eszközt, amelyet a földdel tartós kapcsolatban létesítettek. Az ingatlanok közé sorolandó: a földterület, a telek, a telkesítés, az épület, az épületrész, az egyéb építmény, az üzemkörön kívüli ingatlan, illetve ezek tulajdoni hányada, továbbá az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok, függetlenül attól, hogy azokat vásárolták vagy a vállalkozó állította elő, illetve azok saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanon valósultak meg. Az ingatlanok között kell kimutatni a bérbe vett ingatlanokon végzett és aktivált beruházást, felújítást is.

Adott tehát egy dologi jogi és egy számviteli, egymással ellentmondásban álló kezelés: magánjogi szempontból a beruházás a bérbeadó (tulajdonos) tulajdonában, de a számvitelben a beruházó (bérlő) könyveiben szerepel. (Érdemes észrevenni, hogy mennyire hasonlít ez a helyzet a lízingbe vett eszközök számviteli kezeléséhez, ahol szintén a lízingbeadó tulajdonában álló lízingtárgy kerül a lízingbevevő könyveiben kimutatásra.)

Ezen (ellentmondásosnak tűnő) alaphelyzet érdekes áfakérdéseket is generál.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi az idegen ingatlanon végzett beruházás áfabeli megítélése!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
M Magdi

Korábbi cikkekben arról volt szó, hogy az ingatlanon végzett beruházás, felújítás költségét a bérbeadó részére ki kell számlázni és a bérleti díjba kell azt betudni. Ha felújítási költségek kiszámlázásra kerülnek, akkor nem lehet ingyenes átadásról szó. Milyen esetben lehetséges akkor az ingyenes átadás? Illetve valóban nem írnak arról, hogy ha lakóingatlan a bérlemény.

kbujdoso

A cikkből kimaradt, hogy lakóingatlanhoz kapcsolódó beruházások áfa-ja nem vonható le. Ha lakóingatlanról van szó, azaz nincs levont áfa, akkor a beruházás átengedése sem jár áfakötelezettséggel.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Dolgozó gyermekeinek adott ajándékutalvány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs