hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a cégnek tudnia kellett arról, hogy adókijátszásban vesz részt

  • adozona.hu

A munkát ténylegesen elvégző személyek és a számlabefogadó között munkaviszony fennállása nem állapítható meg, ha a jogviszonyt polgári jogi elemek határozzák meg – szögezte le a Kúria a Kfv.VI.35.625/2016. számú adójogi jelentős ügyben. Ugyanakkor azt is megállapította a Kúria, hogy a szerződő vállalkozásnak tudnia kellett volna arról, hogy adókijátszásban vesz részt, ezért nem gyakorolhatja áfalevonási jogát.

Az állami adóhatóság a felperesnél 2012. évre vonatkozóan adóellenőrzést végzett, melynek eredményeként meghozott jogerős másodfokú határozatában kötelezte a felperest általános forgalmi adó adónemben, valamint járulékokban megtestesülő adókülönbözet, adóbírság és késedelmi pótlék megfizetésére. Álláspontja szerint a felperes egyrészt jogszerűtlenül helyezte levonásba a befogadott számlák áfa tartalmát, másrészt a számlák alapjául szolgáló munkát ténylegesen elvégző tekintetében foglalkoztatói minősége megállapítható.

A felperes keresettel támadta az alperes határozatát, melyet az elsőfokú bíróság jogerős ítéletében elutasított. Rámutatott, a felperes adókikerülést megvalósító szerződéses konstrukcióban vett részt, melynek része a megnövekedett adó és járulékterhek kiiktatása. A befogadott számlák hiteles bizonylatként nem fogadhatók el, a dolgozók ténylegesen a felperes alkalmazottjai voltak, így utánuk a járulékokat a felperesnek kell megfizetnie.

Az ítélet ellen a felperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet, a Kúria a jogerős ítéletet és az alperes határozatát hatályon kívül helyezte, és az alperest új eljárásra kötelezte. Hangsúlyozta, a gazdasági események megvalósultak, de nem a számla kibocsátója által. A felperesnek kellően körültekintő magatartás tanúsítása esetén tudnia kellett volna arról, hogy adókijátszásban vesz részt, ezért áfa levonási jogát a számlák után nem gyakorolhatja. Ezt meghaladóan a felperes és a munkát végzők között munkaviszony nem jött létre, mert az annak feltételeként szükséges meghatározó munkajogi elemek többsége hiányzik, ezért a felperesnek járulékot nem kell fizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Lakásbérleti szerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs