hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dacolt az adóhatóság határozatával: tízszeres lett a bírság

  • adozona.hu

Az elsőfokú adóhatóság nyugtaadási kötelezettség teljesítésének elmulasztása miatt jogerős határozatával 600 ezer forint mulasztási bírságot szabott ki a felperes terhére, valamint elrendelte az általa üzemeltetett vendéglátóipari egység 12 nyitvatartási napra történő lezárását.

Ezt követően az alperes által helybenhagyott jogerős határozatával az üzletlezárás felperesnek felróható, tudatos meghiúsítása miatt újabb 6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki.

Az elsőfokú bíróság az alperes határozatát megváltoztatva a mulasztási bírság összegét 3 millió forintra leszállította.

A felperes felülvizsgálati kérelme alapján eljáró Kúria az elsőfokú ítéletet megváltoztatva az elsőfokú bíróság jogerős ítéletét hatályon kívül helyezte és a keresetet elutasította. A Kúria érvelése szerint a mulasztási bírság kiszabására alapot adott azon adózói magatartás, amelynek célzott eredményeként az üzlet nem volt lezárható. A mulasztási bírság összegét az elsőfokú bíróság tévesen határozta meg az alperestől eltérő módon, nem tartva szem előtt, hogy a kiszabható bírság felső határát az adójogi rendelkezések a napok és a felső határ szorzataként határozza meg. Hasonló magatartások visszaszorítása érdekében a jogszabályi rendelkezések szerint a törvényben rögzített legmagasabb érték alatt az üzletlezárást maga után vonó nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztása miatti bírságtételt kell érteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink